Samostatne zárobkovo činné osoby nevedia, koľko majú zaplatiť na odvodoch. Sociálna poisťovňa si totiž nesplnila zákonnú povinnosť

    0
    Sociálna poisťovňa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Údaje z daňových priznaní mala finančná správa zaslať Sociálnej poisťovni najneskôr do 31. mája tohto roka, ale neurobila tak. „Dva mesiace po tomto termíne si finančná správa svoju povinnosť vyplývajúcu zo zákona jednoducho nesplnila,“ upozornil Mihál. Podľa neho začala finančná správa zasielať podklady do Sociálnej poisťovne až 26. júna.

    Pre meškanie posunula Sociálna poisťovňa splatnosť júlových odvodov pre SZČO z 10. augusta na 2. september. Jozef Mihál však poukazuje na to, že Sociálna poisťovňa by mala ako prvá dodržiavať zákon. „Riaditeľ Sociálnej poisťovne pán Muňko nemá žiadne právo na to, aby svojvoľne vydal rozhodnutie o tom, že splatnosť poistného sa posúva,“ tvrdí Mihál. Podľa neho Sociálna poisťovňa takýmto spôsobom prekračuje svoje kompetencie a porušuje Ústavu Slovenskej republiky. Podpredseda SaS preto vyzval ministra sociálnych vecí Jána Richtera, aby zvolal rokovanie dozornej rady Sociálnej poisťovne, ktorej ako minister predsedá, a vyvodil dôsledky.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -