17 kamiónov za minútu. Taká hustá premávka nákladných vozidiel ničí životy ľudí v obci Dvorianky na východe Slovenska. Miestni sa postavili na odpor

0
Protest proti nákladnej doprave v obci Dvorianky (Autor: ReproFoto: youtube)

Pohár trpezlivosti obyvateľov Dvorianok pretiekol a rozhodli sa konať na vlastnú päsť. O polnoci z nedele na pondelok sa vybrali na frekventovanú cestu I/79, aby ju zablokovali. Priechod pre chodcov okupovali približne pol hodiny tým, že prechádzali z jednej strany na druhú. Chceli tak upozorniť na enormný počet kamiónov, ktoré aj v noci prejdú ich obcou. „Minulú nedeľu od 23.52 h do 24.00 h, to je za osem minút, som tu napočítal 137 kamiónov. Denne ich tadiaľto prejde do 3000. To je na nevydržanie,“ uviedol pre portál Konzervativnyvyber.sk Juraj Koscelanský, ktorý zvolal protest v Dvoriankach.

Video z protestu v Dvoriankach si môžete pozrieť TU

Obyvatelia Dvorianok už majú plné zuby výhovoriek zodpovedných úradov a žiadajú štát, aby ich problém riešil. Podľa nespokojných obyvateľov doterajšie opatrenia nestačia. Nepomohla výstavba spomaľovačov pred obcou, ani zníženie povolenej rýchlosti na 40 kilometrov za hodinu. Ľudia z Dvorianok chcú, aby im s riešením ich problému pomohla polícia. „Keby tu dostal pokutu každý previnilec, tak má polícia toľko finančných zdrojov na ďalšie investície, že až!“ zdôrazňuje  Koscelanský. „Mohli by tu pomôcť pevné radary s objektívnou zodpovednosťou, ktoré každého previnilca zaznamenajú. Nech sa potom zamestnávateľ vysporiada s takým vodičom,” pokračuje organizátor protestu v Dvoriankach.

Riešenie je v nedohľadne

Statické radary či častejšie policajné kontroly by mohli zemplínskej obci pomôcť a miestni si od týchto opatrení sľubujú aspoň čiastočné zlepšenie situácie. Pokoj od hluku a vibrácií z kamiónov si obyvatelia Dvorianok tak skoro neužijú. „Predprojektová príprava obchvatu bude realizovaná v termíne do 30. novembra 2016, projektová príprava v termíne do 31. júla 2021 a samotná stavebná realizácia obchvatu sa uskutoční do 31. augusta 2023,“ informoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. V podobnej situácii ako obyvatelia Dvorianok sú na Slovensku tisícky ľudí, ktorí žijú v obciach podobne zaťažených nákladnou dopravou.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -