Frešo porovnáva americký Detroit so Slovenskom. Vyhlásil, že ekonomika našej krajiny potrebuje druhý dych, inak…

0
Pavol Frešo (Autor: SITA)

Vybudovať ekonomiku na jednoodvetvom princípe podľa Freša prináša krátkodobé výsledky v podobe rastu životnej úrovne, vyšších platov a väčšieho počtu pracovných príležitostí. Bankrot Detroitu spred dvoch rokov je podľa predsedu SDKÚ-DS varovaním pre všetkých politikov, ktorí po naštartovaní ekonomiky prostredníctvom automobilového priemyslu nedokážu alebo nechcú vytvoriť podmienky pre rozvoj ďalších odvetví hospodárstva.

Socialistická vláda sa mala postarať o rozvoj viacerých oblastí hospodárstva

„Rozvoj Detroitu až príliš pripomína príbeh Slovenska. Rovnako aj uspokojenie sa politikov tohto amerického mesta z ekonomického rastu až priveľmi pripomína pocit uspokojenia slovenských politikov po príchode veľkých investorov z oblasti strojárstva. No Slovensko tým stratilo štyri roky, počas ktorých sa mala socialistická vláda snažiť o rozvoj ďalších oblastí hospodárstva. Súčasný vládny kabinet, žiaľ, neznížil závislosť našej ekonomiky od jedného odvetvia priemyslu,“ konštatoval Frešo.

Dôležitá je podpora podnikateľov

Príchod automobiliek po zavedení reforiem pomohol postaviť slovenskú ekonomiku na nohy, rástla zamestnanosť a platy. No po tomto prvom kroku bolo podľa Freša povinnosťou vlády vytvoriť podmienky aj pre ďalších veľkých investorov aj z iných odvetví. Závislosť hospodárstva od jedného odvetvia priemyslu totiž so sebou prináša riziko, že pri poklese dopytu a nižšej produkcii to pociťuje veľká skupina zamestnancov, ich rodín, ale aj podnikateľov a v neposlednom rade aj štát, ktorý stráca príjmy potrebné na zabezpečovanie svojich úloh a služieb pre občanov. Slovensko podľa Freša potrebuje popri veľkých strojárskych firmách rozvíjať aj prostredie, v ktorom pôsobia malí, strední, ale aj veľkí podnikatelia zo všetkých oblastí hospodárstva.

Veľké firmy majú využívať eurofondy

„Preto musíme podporiť slovenských podnikateľov, ktorí tu žijú a nikam neodídu. V prvom rade je potrebné zjednodušiť systém sociálnych a zdravotných odvodov a znížiť ich. V ďalšom kroku treba zrušiť daňové licencie a zaviesť paušály pre živnostníkov do určitého obratu. Navyše malé a stredné firmy do určitého obratu a počtu zamestnancov majú mať polovičnú daň,“ povedal predseda sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman. Veľké firmy podľa neho musia mať prístup k eurofondom, pretože ich vedia využiť a spolufinancovať. „Toto sú kroky, ktoré podporia rast ekonomiky, jej diverzifikáciu a konkurencieschopnosť živnostníkov a podnikateľov v zahraničí,” uzavrel Roman.


     

 

- Reklama -