Junckerov plán užšej spolupráce krajín eurozóny sa pozdáva aj Nemecku. Aké zmeny nás čakajú?

0
Wolfgang Schäuble, nemecký minister financií (Autor: SITA)

„Nemecko je ochotné diskutovať o vytvorení postu ministra financií eurozóny, ktorý bude mať vlastný rozpočet aj vlastné príjmy z daní,“ informoval o tom ekonomický portál Finweb.sk s odvolaním sa na článkok v Der Spiegel.

Celý článok si môžete prečítať TU

Svet nás sleduje a chce vedieť, kam sa uberáme

Predseda Juncker to vidí takto: „Euro je spoločnou menou 19 členských štátov EÚ a vyše 330 miliónov občanov. Môžeme naň byť hrdí. Je to niečo, čo Európu chráni. Môže však fungovať aj lepšie. Svet nás sleduje a chce vedieť, kam sa uberáme. Dnes vytyčujeme menovú integráciu a privádzame ju do jej konečného cieľa,“ vysvetlil šéf Komisie.

Viac o vízii spoločného ministerstva financií eurozóny sa dočítate TU

Čo bude pre Slovensko znamenať spoločné ministerstvo financií?

Členské štáty menovej únie budú aj naďalej rozhodovať o zdaňovaní a rozdeľovaní rozpočtových výdavkov na základe svojich vnútroštátnych rozhodnutí. Avšak v prípade niektorých rozhodnutí bude potrebné, aby sa prijímali spoločne. Miestom pre takéto kolektívne rozhodovanie by mohlo byť budúce spoločné ministerstvo financií eurozóny. Lídri Európskej únie odhadujú vznik spoločného menového orgánu, samozrejme, len v prípade súhlasu všetkých krajín eurozóny, najskôr o dva roky.

 

- Reklama -