Rezort spravodlivosti navrhuje zmeniť pravidlá podávania sťažností pre väzňov

0
Tomáš Borec, minister spravodlivosti (Autor: SITA)

Novela presne upravuje, čo je sťažnosť, ako aj postup obvinených alebo odsúdených ako podať sťažnosť. Musí byť podaná písomne, musí byť z nej jasné, kto ju podáva a proti komu smeruje, na aké nedostatky poukazuje, čoho sa sťažovateľ domáha. Každá sťažnosť musí byť podpísaná samotným sťažovateľom. Tak, ako je vymedzené, čo je sťažnosť, je vymenované aj to, čo sa za sťažnosť nebude považovať.

Urobia poriadok v prijímateľoch sťažností

Na vybavenie sťažnosti bude príslušný ten ústav, do ktorého pôsobnosti patrí činnosť, o ktorej sa obvinený alebo odsúdený domnieva, že ňou boli porušené jeho práva alebo právom chránené záujmy. Sťažnosť podaná proti činnosti generálneho riaditeľstva zboru bude vybavovať generálne riaditeľstvo. Sťažnosť podanú proti činnosti generálneho riaditeľa zboru bude vybavovať ministerstvo. Sťažnosť nemôže vybaviť alebo prešetriť osoba, proti ktorej smeruje.

Zmeny by mali platiť od budúceho roka

Sťažnosť iného obvineného alebo odsúdeného v tej istej veci, ktorú organizačná zložka zboru už vybavila, sa nebude podľa navrhovanej novely prešetrovať. V súvislosti s právom obvinených a odsúdených podávať sťažnosti sa v dôvodovej správe pripomína, že dozor nad zachovávaním zákonnosti v ústavoch Zboru väzenskej a justičnej stráže vykonáva dozorový prokurátor. Zmeny by v prípade schválenia mali platiť od budúceho roka.
 

- Reklama -