Pietna spomienka v Srebrenici mala pre srbského premiéra trpkú príchuť. Dav po ňom hádzal kamene

0
Srbského premiéra Aleksandra Vučiča musela pred rozvášneným davom chrániť ochranka (Autor: SITA)

Srbský minister vnútra Nebojsa Stefanovič označil udalosť za pokus o atenát a obvinil bosnianskych organizátorov, že “zlyhali pri vytvorení minimálnych bezpečnostných podmienok pre premiéra.” Na mieste sa ľudí pokúšali od premiéra oddeliť bezpečnostné zložky a na pokoj ich vyzýval aj imám, ktorý viedol pobožnosti.

Vučič sa slovu genocída vyhol

Vučič sa zapísal do knihy kondolencií a v otorenom liste odsúdil udalosti v Srebrenici, pri ktorých bosnianskosrbské jednotky podporované Srbskom zabili takmer 8- tisíc moslimských mužov a chlapcov. Srebrenický masaker označil za hrozný zločin, vyhol sa ale slovu genocída. Vučič na spomienky do Srebrenice prišiel napriek odporu srbských ultranacionalistov a v očakávaní, že jeho prítomnosť vyvolá aj nepríjemné reakcie. Vučičovu odvahu prísť ale v prejave ocenil bývalý americký prezident Bill Clinton. Bol jedným zo zahraničných hostí, čo rečnili na spomienke.

Genocída v Srebrenici sa v Srbsku spochybňuje

Keď chcel srbský premiér položiť kvety na hroby obetí, začali ľudia po ňom vykrikovať Allahu Akbar, či genocída a hádzať na neho rôzne predmety.
V Srbsku časť politickej reprezentácie aj verejnosti spochybňuje rozsah tragédie v Srebrenici a ospravedlňuje ju tým, že medzi zabitými mužmi a chlapcami boli aj vojaci, ktorí zabíjali Srbov.

Video z ceremónie v Srebrenici si v anglickom jazyku môžete pozrieť TU

Útok na srbského premiéra Vučiča si môžete pozrieť TU

- Reklama -