Rozpútanie vojny na Ukrajine nezostane ani bez odozvy športovcov, SOŠV podporuje Ukrajinu

    0

    27.2.2022 Vojenský vpád Ruska na Ukrajinu nenechal bez odozvy ani predstaviteľov Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), ktorí sa obávajú o bezpečnosť športových priateľov žijúcich na Ukrajine.

    “Je nám ľúto, že sa Rusko rozhodlo nedodržať Olympijské prímerie a nevyslyšalo apel prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha na záverečnom ceremoniáli nedávnych zimných olympijských hier v Pekingu, aby sa politickí lídri inšpirovali od športovcov príkladom solidarity a mieru,” píše sa v stanovisku SOŠV.

    Vojnový konflikt presahuje hranice športového sveta. Prezident SOŠV Anton Siekel, generálny sekretár Jozef Liba a členka Medzinárodného olympijského výboru a viceprezidentka SOŠV Danka Barteková už počas štvrtka poslali v mene slovenského olympijského a športového hnutia list prezidentovi Ukrajinského olympijského výboru a ich osobnému priateľovi Sergejovi Bubkovi. Vyjadrili v ňom podporu a zaželali veľa síl celému ukrajinskému ľudu. Zároveň ponúkli v prípade potreby pomoc pre športových priateľov z Ukrajiny.

    Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

    “Každý vojnový konflikt sa dotýka športu. Je to v ktoromkoľvek regióne veľká tragédia, ak sa situácia rieši zbraňami. Veríme, že situácia sa vyrieši a zbrane utíchnu. V Rusku máme veľa športových priateľov, ktorí majú za sebou úžasné príbehy a výsledky. Nezatracujeme ich, keďže za vzniknutú situáciu nemôžu a nemusia s jej momentálnym riešením súhlasiť. Členovia slovenskej výpravy na ZOH v Pekingu viackrát videli ruských a ukrajinských športovcov v družných debatách a to nás presviedča o tom, že bežní ľudia v oboch krajinách medzi sebou nemajú problém. Ako predstavitelia a reprezentanti olympijského hnutia, ktoré je zo svojej podstaty mierové, by však ruskí športovci, tréneri a športoví funkcionári mali apelovať na politickú moc vo svojej krajine, aby problémy riešila diplomatickou a nie vojenskou cestou,” dodávajú predstavitelia SOŠV.

    Zobraziť fotogalériu k článku:
    Vojna na Ukrajine (fotografie)

    Viac k témam: Prímerie, rusko-ukrajinský konflikt
    Zdroj: Webnoviny.sk – Rozpútanie vojny na Ukrajine nezostane ani bez odozvy športovcov, SOŠV podporuje Ukrajinu © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -