Civilizovaný svet by mal prostredníctvom sankcií prispieť ku krachu zločineckého režimu

0

26.2.2022 Civilizovaný svet by mal prostredníctvom najprísnejších sankcií prispieť k ekonomickému krachu zločineckého režimu.

Skonštatovalo to vo výzve 34 zástupcov mimovládnych organizácií, akademických inštitúcií a občianskych aktivistov, ktorí so zdesením a pobúrením sledujú nevyprovokovanú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine.

Výzvu podpísal napríklad Grigorij Mesežnikov, Martin Bútora, Jozef Bátora, Zuzana Petková, Zuzana Fialová, Katarína Cséfalvayová, Soňa Szomolányi či Peter Zajac.

Hrdinsky odolávajú

Ukrajinské ozbrojené sily a civilné obyvateľstvo hrdinsky odolávajú brutálnej sile okupantského štátu na čele s vyšinutým diktátorom a vojnovým zločincom Vladimirom Putinom, politickým a ideovým nástupcom Stalina a Hitlera,“ uviedli s tým, že stoja pevne po boku Ukrajiny.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Podľa signatárov je úlohou každého pomôcť Ukrajine zachrániť jej nezávislosť a slobodu, zachrániť životy miliónov ukrajinských občanov.

Účinné sankcie

Ako zdôraznili, demokratický svet by mal zaistiť plynulý a masívny prísun zbraní a vojenskej techniky pre ukrajinské ozbrojené sily na odrazenie agresie.

Musíme tiež využiť všetky možnosti na oslabenie zločineckého kremeľského režimu prostredníctvom účinných ekonomických a politických sankcií. Kremeľ musí byť maximálne izolovaný – diplomaticky, politický aj ekonomicky,“ pokračovali.

Zablokovanie systému SWIFT

Sankcie by mali podľa výzvy obsahovať zákaz obchodovania s ruskou ropou a plynom, zákaz zahraničných investícií v Rusku, zákaz dôchodkovým fondom demokratických krajín investovať do ruských aktív, sankcie na akéhokoľvek sekundárne obchodovanie s ruským dlhom a akciami, sankcie proti Centrálnej banke Ruska, proti ďalším ruským štátnym a súkromným bankám, sankcie na všetky rubľové transakcie so západnými bankami, vylúčenie Ruska z indexov dlhopisových a akciových investícií, zablokovanie prístupu Ruska k systému SWIFT či odpojenie Ruska od platobného systému VISA a MasterCard.

Ďalej zdôrazňujú zmrazenie ruských zahraničných aktívov a zavedenie sankcií proti Ruskému fondu priamych investícií. Navrhujú tiež rozšírenie personálnych sankcií proti tým občanom Ruskej federácie, ktorí majú zodpovednosť za agresiu proti Ukrajine a členom ich rodín.

Prijímanie sankcií je podľa signatárov stále zdĺhavé a vyzvali preto zástupcov štátnych orgánov SR, aby na pôde Európskej únie a ďalších medzinárodných inštitúcií podporovali a promptne presadzovali opatrenia.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Inštitúcia, Platobný systém, rusko-ukrajinský konflikt, SWIFT, Zločin
Zdroj: Webnoviny.sk – Civilizovaný svet by mal prostredníctvom sankcií prispieť ku krachu zločineckého režimu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -