VIDEO Mercedes Benz 220d: Návrat k dobrej tradícii s kolobežkou v kufri

0
Nové "céčko" narástlo a snaží sa pripomínať prémiového brata triedy S. Foto: autor

Stuttgarská automobilka priniesla na trh najmenšiu limuzínu patriaci do triedy C. Už prvý pohľad na toto pôvabné auto prezrádza, že podoba s najväčšou limuzínou triedy S je viac ako zreteľná. Nové „céčko“ je vybavené podobnou technológiou a interiérom, ktorý skutočne pripomína „esko“.

Športová karoséria

Auto do každého počasia a aj na zablatenej ceste jazdí výborne aj vďaka vytáčaniu zadných kolies. Foto: autor

Okrem výšky toto auto narástlo vo všetkých smeroch. Je dlhé viac ako 4 751 milimetrov, čím predchádzajúci model prerástlo o 65 milimetrov. Väčší je aj rázvor dosahujúci 2 865 milimetrov a viditeľné je aj posunutie rozchodu kolies vpredu i vzadu. Je zrejmé, že sa toto rozšírenie musí prejaviť aj na jazdných vlastnostiach. Línie auta sú typické mercedesové, nič nie je navyše a vzhľad je skôr klasický. Napriek tomu auto na prvý pohľad nezaprie návrat k športovým génom. Pôsobí trochu nižšie než v skutočnosti je a celá karoséria týmto génom vyhovuje. Veľké predné okno a oblúková línia od prvého po posledný stĺpik pôsobí naozaj športovo. Mali sme auto v krásnej modrej farbe, ktorá pre tento druh nie je práve najtypickejšia. Ale nová farba dodala autu nádherný vzhľad. Inteligentné predné svetlá Digital Light obsahujú svetelný modul s tromi extrémne výkonnými svetelnými diódami, ktorých svetlo sa láme a smeruje pomocou 1,3 milióna mikrozrkadiel. Ak sú vybavené možnosťou projekcie, dokážu priamo pred auto premietať rôzne značky a piktogramy. Svetlá majú naozaj zaujímavé schopnosti. Zúžené pruhy sa pred auto premietajú dve vodiace čiary v šírke vozidla, ktoré stačí nasledovať. Tam, kde sú na ceste pred vami kuželky a zúžená vozovka, sa premietne smerová šípka, upozorňujúca na zúženie. K dôležitým značkám zas smerujú postupne sa zmenšujúce kružnice, končiace pri nich. Táto technológia zároveň umožňuje najrýchlejšie a najefektívnejšie prispôsobenie tvaru svetelného kužeľa, ktorý môže byť aj celkom nezvyklý – napríklad tam, kde hrozí pri ceste viac zvierat, môže mať tvar písmena „U“ s predĺženým dosvitom na obe krajnice. Systém tiež rozpozná chodcov a nielen ich zvýrazní, ale ich polohu znázorní aj smerovými bodmi na vozovke.

Luxus v priestrannom interiéri

Predĺženie karosérie i rázvoru vytvára skutočne priestranný interiér. Obloženie prístrojovej dosky bolo elegantné, zo sivého prírodne vyzerajúceho dreva, čo kontrastovalo a nepôsobilo harmonicky s čiernym klavírnym lakom, použitým na väčšine plastových dielov, na ktorých bolo vidno každú nečistotu. Najmä vpredu je miesta viac ako dosť. Zadná časť predných sedadiel je špeciálne vykrojená, aby mali cestujúci vzadu viac miesta pre nohy. Sediacim vpredu to však nespôsobuje žiadne problémy. Sedadlá vpredu i vzadu poskytujú však nadštandardné pohodlie. Od vlajkovej lode preberá nová trieda C veľký vertikálne orientovaný infotainmentový displej, ktorý je jemne naklonený k vodičovi. Podobne je to aj v najluxusnejšej triede S. Do novej triedy C druhá generácia infotainmentu MBUX s lepšou grafikou, prepracovanými štýlmi a režimami zobrazenia na centrálnom displeji aj v digitálnom kokpite a vylepšeným hlasovým ovládaním, pri ktorom niektoré pokyny, napríklad prijatie hovoru za jazdy. Kufor má priemernú hodnotu 455 litrov.

Motor s hybridnou technológiou

Takéto dokonalé auto som si aj dokonale užil. Nenašiel som nič, čo by som mu mohol vytknúť. Foto: autor

Pod kapotou sme mali dvojlitrový diesel s výkonom 200 koní v mild-hybridnej verzii, doplnený 9-stupňovým automatom. Spolupráca motora s 9-stupňovým automatom je však excelentná, prevodovka radí rýchlo a temer nepostrehnuteľne hladko. Riadenie je tiež presné a auto sa správa na ceste veľmi isto a čitateľne. Pre Mercedes je typické skôr komfortné nastavenie podvozku a platí to aj pre testované auto, ktoré si vie veľmi dobre poradiť aj s väčšími nerovnosťami, no pri zachovaní výbornej smerovej stability. Pomáha tomu aj podvozok Agility Control so selektívnym nastavením tlmenia. Auto veľmi dobre reagovalo na výkon motora a napomáhala tomu aj dokonalá spolupráca s automatickou prevodovkou. Nebol problém auto využiť na razantnú a športovú jazdu. Bol to pôžitok, ktorý stál za to. Priemerná spotreba dosiahla 6,5 litra nafty, ale pri razantnej jazde sme atakovali aj hranicu ôsmich litrov. Motory využíva mild-hybridnú architektúru so 48-voltovou technikou a integrovaným štartér-generátorom, ktorý dieselovému motoru k jeho výkonu 147 kW dodáva ďalších 15 kW. Jedným z inovatívnych technológií nová trieda C ako dostala voliteľný prvok riadenie zadnej nápravy, kde sa kolesá sa natáčajú o 2,5 stupňa. Ďalším veľkým bonusom auta je jednoznačný dôraz na bezpečnosť a prítomnosť tých najmodernejších technológií, ktorými materská značka aktuálne disponuje. Celkový pozitívny dojem z jazdy a samotného cestovania dotvára veľmi dobré odhlučnenie kabíny, doslova odizolovanie od okolitého sveta.

V kufri auta nás čakalo milé prekvapenie – eScooter. Foto: autor

Keďže trieda C patrí ku kľúčovým modelom značky. Od vzniku „céčka“ uplynie už takmer tridsať rokov a štvrtá generácia tohto auta má všetky predpoklady na úspech ako jeho predchodcovia. Má na to aj to v ére elektrifikácie osobných áut. Má veľkú zbraň – kvalitný a úsporný dieselový motor. Našťastie, aj Mercedes Benz nezanevrel na vznetové motory. Hybridná technológia je iba nutným imperatívom dneška a možno aj budúcnosti. Nechajme sa prekvapiť. S týmto autom to však bude príjemné čakanie. Ak by ste chceli prispieť k zlepšeniu životného prostredia, môžete využiť iný Mercedes. Je síce oveľa menší, má iba dve kolesá a pred vetrom, chladom, dažďom a vetrom vás neochráni. Ale tiež poteší.

Prekvapenie s trojcípou hviezdou

Moderné myslenie a príjemné využitie voľného času bolo prekvapením, ktoré sme nečakali. V kufri auta sme mali možnosť vyskúšať elektrickú kolobežku Mercedes-Benz eScooter. Je to dôkaz, že Mercedes Benz myslí na udržateľnosti, a tak prírastok do rodiny dopravných prostriedkov si môže dovoliť každý. Kolobežka eScooter vznikla na základe spolupráce so švajčiarskou firmou Micro Mobility Systems AG. Kolobežka disponuje 500 W motorom, odpružením pre obe kolesá a 280 Wh batériou. Dojazd na jedno nabitie by mal byť približne 25 kilometrov, čo je ideálny dojazd na cestu do práce a z práce. Maximálna rýchlosť kolobežky je 20 kilometrov za hodinu. Hmotnosť je 13,5 kilogramov a samozrejmosťou je možnosť zloženia kolobežky. Cena novinky Mercedes-Benz eScooter je 1 109 eur a je možné ju objednať u zmluvných partnerov Mercedes-Benz aj na Slovensku.

VIDEO

- Reklama -