Britský prieskum prináša nové informácie o šírení nákazy covidom.

0
analysis, biochemistry, biologist
Photo by kkolosov on Pixabay

25. 11. 2021 Odborníci z Veľkej Británie vo výskume realizovanom v spolupráci s Agentúrou pre zdravotnú bezpečnosť (HSA) a Imperial College London, ktorú publikovali pred mesiacom v prestižnom časopise The Lancet, potvrdili, že sa pri dlhšej expozícii s nakazeným môžu nakaziť aj očkovaní a covid-19 ďalej šíriť.

Dlho sme všetci od vládnych činiteľov a “odborníkov” na začiatku očkovania počúvali, že očkovanie je bodkou a jediným riešením na prekonanie epidémie a že zaočkovaní sa nemôžu nakaziť. Postupom času v odborných publikáciách začína prevažovať názor, že očkovanie síce chráni pred ťažkým priebehom covidu-19 niekoľko mesiacov po aplikácii spoľahlivo, avšak infekčnosť po vakcinácii úplne neredukuje, ale iba znižuje riziko nákazy. Štúdia zverejnená na konci októbra v odbornom a vysoko prestížnom časopise The Lancet potvrdila, že očkovanie proti ochoreniu covid-19 je síce kľúčové pre prevenciu závažných priebehov ochorení a úmrtí, ale aj plne očkovaní jedinci sa koronavírusom môžu nakaziť a šíriť ho ďalej.

Vaccination reduces the risk of delta variant infection and accelerates viral clearance. Nonetheless, fully vaccinated individuals with breakthrough infections have peak viral load similar to unvaccinated cases and can efficiently transmit infection in household settings, including to fully vaccinated contacts. Host–virus interactions early in infection may shape the entire viral trajectory.

THE LANCET

Z odbornej štúdie vyplýva aj to, že aj u plne očkovaných osôb existuje riziko nákazy, najmä v domácnostiach, kde je pravdepodobnosť väčšiny prenosov nákazy. Analýza odhalila, že plne očkovaní ľudia majú až 25% šancu, že sa nakazia od infikovaného člena domácnosti. U neočkovaných je šanca na nákazu 38%. To, či je človek očkovaný alebo nie, podľa výsledkov štúdie má len malý alebo žiadny vplyv na to, ako sú pre ostatných pri dlhšom stretnutí nákazliví. Napriek tomu bezinfekčnosť očkovaných nikto pravidelne nekontroluje.

The SARS-CoV-2 delta variant is spreading globally, including in populations with high vaccination coverage.

THE Lancet

Reakcie odborníkov

Óscar Zurriaga Full Professor of the Department of Preventive Medicine and Public Health,Universidad de Valencia: “Článok sa pokúša vysvetliť, ako a prečo sa delta variant prenáša rovnako efektívne v populáciách s vysokou zaočkovanosťou. Výsledky sú v súlade s tým, čo bolo publikované v súvislosti so schopnosťou vakcín proti COVID-19 zabrániť alebo nezabrániť prenosu infekcie. Článok pridáva kvantitatívnu hodnotu tomuto výsledku v špecifickom prostredí, ako sú domácnosti, kde je osobná interakcia užšia a dlhšia, čo má jasné dôsledky pre verejné zdravie na kontrolu prenosu.” Celý text TU.

Mario Fontán Vela Physician specializing in preventive medicine and public health:Tento článok analyzuje mieru sekundárnych útokov (SAR) [miera prenosnosti] v kontexte dominancie delta variantu v Spojenom kráľovstve a dynamiku vírusov vo vzorke účastníkov získaných prostredníctvom systému sledovania dostupného v krajine. V rámci obmedzení článku nám dizajn umožňuje analyzovať dynamiku prenosu s novým variantom a s prihliadnutím na stav očkovania kontaktov indexových prípadov. Avšak vzhľadom na svoje obmedzenia (malá vzorka, v špecifických regiónoch Spojeného kráľovstva, vzorka vybraná z deklarovaných kontaktov atď.) sú závery do istej miery definitívne pre schopnosť návrhu odpovedať na položené otázky.” Celý text TU.

Zdroj: THE LANCET – https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(21)00648-4/fulltext

Science Media Centre: https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-study-on-household-transmission-of-sars-cov-2-looking-at-vaccination-status-and-variant-type/

Link na kompletnú štúdiu (PDF): Community transmission and viral load kinetics of the SARS-CoV-2 delta (B.1.617.2) variant in vaccinated and unvaccinated individuals in the UK: a prospective, longitudinal, cohort study

- Reklama -