Proti lockdownu v Rakúsku protestujú vo Viedni tisíce ľudí

0

22.11.2021
Aktualizované 20. novembra o 16.54 hod.

Tisíce ľudí protestujúcich proti lockdownu, ktorý ohlásila rakúska vláda, v sobotu očakávajú na demonštrácii vo Viedni. Lockdownom chce vláda zabrzdiť rýchlo silnejúcu vlnu infekcií koronavírusu, ktorá krajinu postihla. Protestujúci začali svoj pochod na námestí Heldenplatz. Na poriadok dozeralo približne 1 300 policajtov, ktorí ampliónmi demonštrantov vyzývali, aby použili rúška, ale väčšina ich nemala.
Viac o téme: Koronavírus
Protestujúci mávali rakúskymi vlajkami a niesli transparenty, ktorými sa vysmievali vládnym lídrom, napríklad kancelárovi Alexandrovi Schallenbergovi a ministrovi zdravotníctva Wolfgangovi Mücksteinovi. K zvolávateľom protestu patrí aj krajne pravicová opozičná Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

Líder strany Herbert Kickl označil protipandemické opatrenia za „diktatúru”. Kickl sa však na proteste vo Viedni nemôže zúčastniť, pretože tento týždeň oznámil, že má pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 a musí byť 14 dní v karanténe.

Lockdown v Rakúsku sa začne v pondelok a trvať bude najmenej desať dní. Potom sa jeho platnosť prehodnotí, pričom ho môžu predĺžiť na maximálne 20 dní. Väčšina obchodov bude zatvorená a kultúrne podujatia zrušia. Ľudia budú môcť svoje domovy opúšťať len z určitých konkrétnych dôvodov, napríklad budú môcť nakupovať potraviny alebo navštevovať lekára.

Rakúska vláda zároveň rozhodla, že od 1. februára bude vakcinácia proti koronavírusu v krajine povinná. Zaočkovanosť v Rakúsku patrí v rámci západnej Európy k najnižším. Podľa vládnych údajov je úplne zaočkovaných necelých 66 percent z 8,9 milióna obyvateľov krajiny.

Viac k témam: Koronavírus COVID-19 v Rakúsku, Lockdown, Očkovanie proti koronavírusu, Pandemické opatrenia, Protest
Zdroj: Webnoviny.sk – Proti lockdownu v Rakúsku protestujú vo Viedni tisíce ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -