Heger by chcel povinné očkovanie pre určité skupiny obyvateľov, Hlas je zásadne proti

0

22.11.2021
aktualizované 20. novembra 16:50

Ideálna cesta v boji s pandémiou koronavírusu by bolo povinné očkovanie vybraných vekových skupín. Uviedol to v diskusnej relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko (RTVS) predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Doplnil, že o takomto riešení diskutuje nielen s lekármi, ale aj právnikmi už dva týždne.
Súlad s ústavou
Podľa Hegera je v tejto súvislosti potrebné posúdiť súlad s ústavou. „Tu je veľmi dôležité, aby sa ústavní právnici vyjadrili, či povoľuje naša ústava očkovať istú vekovú skupinu obyvateľstva,” povedal premiér s tým, že očkovať treba hlavne skupiny 65+, ale aj 60+, prípadne aj 50+. „Ak by to bolo možné, toto bude jednoznačne môj návrh,” zdôraznil Heger.
Viac o téme: Koronavírus
Podľa premiéra nie je v tejto súvislosti nutné vybrané skupiny určovať podľa profesie, keďže vírus si nevyberá. „Na druhej strane potrebujeme chrániť všetkých, ktorí prichádzajú do kontaktu so seniormi, ak chceme chrániť seniorov,” skonštatoval s tým, že personál, ktorý prichádza do kontaktu so seniormi, by mal byť zaočkovaný.
Viac o téme: Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku
V prípade, že nebude možné pre ústavné prekážky povinne očkovať vybrané skupiny, podľa Hegera je možné situáciu riešiť len povinným očkovaním celého obyvateľstva. „Toto už bolo diskutované niekoľkokrát, len na to nebola zatiaľ politická odvaha. Ale ja si myslím, že po vzore Rakúska aj iných krajín budeme vidieť, aj na príklade úmrtí, že inej cesty niet,” dodal Heger.
Odmietajú povinné očkovanie
Opozičná strana Hlas-SD povinné očkovanie zásadne odmieta. Uvádza to v tlačovej správe s tým, že premiér Eduard Heger svojím výrokom, že vedie diskusie o prípadnom povinnom očkovaní vybraných skupín obyvateľstva v slovenskej spoločnosti „zapaľuje rozbušku”, ktorá môže mať nedozierne následky.

„Sériu fatálnych zlyhaní, ktoré zapríčinili už tisíce zbytočných úmrtí, ide neschopná slovenská vláda doplniť o ďalšie. Po zbytočnom plošnom testovaní, fraške s vakcínou Sputnik a nezvládnutej očkovacej kampani otvára Eduard Heger „Pandorinu skrinku” presadzovaním povinného očkovania,” skonštatoval líder Hlasu Peter Pellegrini. Predseda vlády sa podľa neho dopúšťa obrovskej chyby, ktorá môže napätie v slovenskej spoločnosti zvýšiť na extrémne nebezpečnú úroveň.

Hlas podľa Pellegriniho trvá na tom, že očkovanie musí ostať dobrovoľné a musí byť slobodným rozhodnutím každého človeka. „Ak vláda za trištvrte roka nedokázala viac ako polovicu slovenských občanov presvedčiť o prínosoch očkovania, nemôže ich teraz hnať do očkovacích centier hrozbami a vyhrážkami,” dodal.
Koalícia súhlasí
Koaliční poslanci z klubu SaS a členovia OKS Ondrej Dostál a Radovan Kazda, naopak, ideu povinného očkovania podporili. „Ľudia, ktorí sa bez zdravotných dôvodov odmietajú dať zaočkovať, neohrozujú len samých seba, ale aj ostatných vrátane ľudí, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov, a tých zaočkovaných, ktorým sa vzhľadom na ich vek alebo zdravotný stav napriek očkovaniu nevytvorila dostatočná imunita,” povedal Kazda.

Podľa Dostála chráni očkovanie nemocnice, lekárov a všetkých zdravotníckych pracovníkov pred preťaženosťou, chráni ekonomiku, príjmy ľudí aj firiem a šetrí náklady štátu.

„Príklad krajín s podstatne vyššou mierou zaočkovanosti obyvateľstva ukazuje, že očkovanie je cestou k návratu do normálneho života. Lepšie by, samozrejme, bolo, ak by sme potrebnú mieru zaočkovanosti dosiahli pri dobrovoľnom očkovaní. Ale ak sa to nepodarilo,” doplnil Dostál.
Podpora Progresívneho Slovenska
Myšlienku povinného očkovania pre vybrané vekové skupiny podporuje aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko.

„Povinné očkovanie obyvateľstva už nie je o názore, ale o nevyhnutnosti a zodpovednosti voči očkovaným, neočkovaným, ekonomike, ale aj našim zdravotníkom a zdravotníčkam,” uviedlo hnutie. Zároveň vyzvalo vládu, aby zaviedla povinné očkovanie bezodkladne.

Viac k témam: Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku, Pandémia, Povinné očkovanie proti koronavírusu, protipandemické opatrenia, Vakcína
Zdroj: Webnoviny.sk – Heger by chcel povinné očkovanie pre určité skupiny obyvateľov, Hlas je zásadne proti © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -