Peter Sagan v prvej etape pretekov Okolo Slovenska finišoval druhý, v závere urobil chybu

    0

    17.9.2021 Slovenský cyklista Peter Sagan do záverečných metrov bojoval o víťazstvo v 1. etape 65. ročníka pretekov Okolo Slovenska, ale nedočkal sa ho. Líder tomu Bora-Hansgrohe finišoval na druhom mieste v etape, ktorá mala štart aj cieľ v Košiciach a merala 158,4 km.
    Sagan je s etapou spokojný
    V záverečnom hromadnom šprinte Sagana zdolal kolumbijský šprintér tímu Deceuninck – Quick Step Álvaro Hodeg. Tretí skončil Juhoafričan v drese Qhubeka NextHash Reinardt Janse van Rensburg.

    V prvej dvadsiatke sa spomedzi Slovákov ocitli aj Matúš Štoček (Topforex – ATT Investments) a Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica), ktorí skončili na dvanástom a osemnástom mieste.

    “V závere som urobil chybu. Mal som vyštartovať viac napravo, nemal som sa držať za Hodegom. Celkovo s etapou som spokojný. Sformovali sme sa tri – štyri tímy, ktoré sme kontrolovali preteky až do záverečného šprintu. Rozbehlo sa to dobre, uvidíme, čo prinesú ďalšie dni,” uviedol Peter Sagan pre akreditované médiá v Košiciach.

    Víťaz úvodného prológu Austrálčan Kaden Groves skončil trinásty a prišiel o žltý dres lídra pretekov.
    Hodeg je novým  lídrom
    Novým lídrom sa stal Hodeg s náskokom šiestich sekúnd pred Saganom a deviatich sekúnd pred Grovesom. Účastník OH v Tokiu Kubiš je osemnásty s mankom 14 sekúnd na Hodega.

    Najsledovanejší debutant na Okolo Slovenska Sagan čaká na víťazstvo od 20. júna 2021, keď sa stal v Bánovciach nad Bebravou suverénne majstrom Slovenska.

    Aktuálne druhé miesto v Košiciach je však pre žilinského rodáka najlepšie od spomenutého šampionátu. Tridsaťjedenročný Sagan má na konte 118 profivíťazstiev na ceste, štyri z nich sa zrodili v tomto roku, z toho jedno na Giro d’Italia.

    Vo štvrtok čakala na pelotón OS etapa so zvlneným profilom v okolí Košíc, ktorá mala vyhovovať šprintérom medzi klasikármi.
    Hindley po páde skončil
    V pôvodnom úniku dňa sa ocitol aj slovenský cyklista Martin Haring (Dukla Banská Bystrica), okrem neho aj Andrea Garosio (Bardiani CSF Faizane), Roger Adria Oliveras a Jaime Castrillo Zapater (obaja Equipo Kern Pharma), Eirik Lunder (Gazprom-Rusvelo), Tomasz Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski), Dylan Sunderland (Qhubeka NextHash) a Gabriele Petrelli (Cycling Team Friuli ASD).

    Táto osmička si po 60 km vybudovala až trojminútový náskok. Na prvých dvoch rýchlostných prémiách skončil Haring tretí a štvrtý a pripísal si 4 body plus jednu bonifikačnú sekundu.

    Druhý muž lanského Giro d’Italia Austrálčan Jay Hindley (DSM) pri prvom stúpaní na Bukovec spadol a zlomil si kľúčnu kosť, čo znamenalo jeho predčasný koniec v pretekoch.

    Talian Andrea Garosio (Bardiani CSF Faizane) pozbieral až 10 bodov na štyroch horských prémiách a stal sa lídrom vrchárskej súťaže.
    Sagan bol vpredu priskoro
    Do záverečných 20 km bola z osmičky v úniku už len trojka v zložení Španiel Castrillo, Austrálčan Sunderland a Nór Hagen. Ich náskok sa však zmenšil len na 20 sekúnd a prakticky bol odsúdený na zánik.

    Päť kilometrov pred cieľom bol už únik minulosť a jednotlivé tímy začali pripravovať pozície pre svojich šprintérov. Peter Sagan sa v záverečnom kilometri ocitol až príliš skoro vpredu a po poslednej zákrute 300 m pred cieľom stratil dobrú pozíciu.

    Medzitým sa dopredu dostala silná trojka tímu Deceuninck – Quick Step, v ktorej obhajca Jannik Steimle spoločne s Michaelom Mörkövom pracovali pre Álvara Hodega.

    Sagan sa snažil vyviezť za Hodegom, ale už bolo neskoro, aby ho predstihol. Rýchly Kolumbijčan ho v koncovke zdolal, tretí skončil juhoafrický šprintér tímu Qhubeka NextHash Reinardt Janse van Rensburg

    Viac k témam: Okolo Slovenska
    Zdroj: Webnoviny.sk – Peter Sagan v prvej etape pretekov Okolo Slovenska finišoval druhý, v závere urobil chybu © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -