Tužinskému ušlo v Tokiu finále vzduchovej pištole o osem bodov, miesto si vybojovali iba traja Európania

    0

    25.7.2021
    aktualizované 24. júla, 15:01

    Slovenský reprezentant v streľbe Juraj Tužinský nezabojuje o medailu v disciplíne vzduchová pištoľ na 60 výstrelov na olympijských hrách v Tokiu. V kvalifikácii súťaže pištoliarov obsadil v 36-člennom štartovnom poli 27. priečku a do osemčlenného finále nepostúpil. Jediný slovenský zástupca dosiahol 570 bodov (96-95-95-95-94-95) a finále mu ušlo o osem bodov.
    Viac o téme: Olympiáda v Tokiu 2020 (2021)
    Tužinský nezopakoval finálovú účasť z Ria de Janeiro 2016, kde napokon obsadil nepopulárne štvrté miesto. Predtým vo svojej premiére pod piatimi kruhmi v Londýne 2012 skončil pätnásty. Pre porovnanie v Riu rodák z Lučenca dosiahol v kvalifikácii 582 bodov a postúpil do finále z tretieho miesta, teraz by rovnaký nástrel tiež stačil na finálovú účasť.
    Majster Európy
    Kvalifikáciu v Asaka Shooting Range vyhral Ind Chaudhary Saurabh výkonom 586 bodov. Rovnaký výsledok dosiahol aj Číňan Čang Po-wen, ale mal menej presných stredov terča. Tridsaťšesťročný člen VŠC Dukla Banská Bystrica Tužinský je tohtoročný majster Európy z chorvátskeho Osijeku, a tak v Tokiu patril k favoritom na medailu.

    Pre porovnanie do osemčlenného finále vzduchovej pištole v Tokiu postúpili iba traja Európania – Nemec Christian Reitz, Ukrajinec Pavlo Korostiľov a Srb Damir Mikec. V kvalifikácii okrem Tužinského neuspel ani obhajca zlata z Ria de Janeiro. Vietnamec Hoang Suan Vinh skončil na 22. mieste.
    Tréner bol menej kritický
    “Mrzí ma to, taký prepad som nečakal. Robil som všetko možné, ale dnešná moja streľba bola absolútna katastrofa. Od rany k rane som to kazil čoraz viac,” uviedol Juraj Tužinský pre RTVS.

    Jeho tréner Miroslav Marko bol v hodnotení menej kritický: “Juraj ‘odmakal’ celé preteky, nedá sa povedať, žeby vyslovene zle strieľal. Videl som možno päť rán, ktoré boli vyložene zlé. Ostatné boli také drobné chybičky, že boli z toho blízke deviatky, ale, žiaľ, bolo ich veľa.”
    Nechal sa spláchnuť do priepasti
    Po sobotňajšej kvalifikácii priznal, že s takýmto pocitom bezmocnosti už dlho nebojoval. “Dnes to veru neboli žiadne malé vlnky, ale len jedna poriadna vlna, ktorá ma spláchla do priepasti. Čakal som, že príde zopár dobrých výstrelov, ale – nič. V poslednej položke mi dva či tri vyšli, ale už bolo neskoro. Už som nevládal pracovať. Žiaľ, dnes mi to vôbec nepadalo…“ cituje Tužinského web olympic.sk.

    Mrzí ho, že na postup do finále nebolo nutné dosiahnuť extrémny výsledok, napriek tomu mu postup ušiel o osem bodov. “V posledných pretekoch Svetového pohára pred olympiádou som dal 579 bodov a len bod mi chýbal na finále. V Tokiu by som si teraz takým výkonom už s prehľadom užíval postup a išiel zabojovať o medailu. Škoda,” doplnil.

    Napriek neúspechu v Tokiu neskláňa hlavu. “O tri roky je ďalšia olympiáda. Ak mi bude zdravie slúžiť. Vynasnažím sa získať na ňu miestenku a napraviť si v Paríži pachuť z dneška,“ dodal Tužinský.

    Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu, športová streľba – Letná olympiáda v Tokiu 2020/2021
    Zdroj: Webnoviny.sk – Tužinskému ušlo v Tokiu finále vzduchovej pištole o osem bodov, miesto si vybojovali iba traja Európania © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -