Lintner o rozhodnutí Ústavného súdu: V slovenskom areáli u Pinela môže zaznieť aj rozum

0
Ľubomír Lintner (Autor: Archív ĽL)

Ľudia, ktorí slobodu rozhodovania považujú za jeden zo základných aspektov liberálnej demokracie unisono tlieskali opatreniu, ktoré potláča rovnocenosť kritérií pre slobodný pohyb – hodnotí uplynulé dni na sociálnej sieti komentátor Ľubomír Lintner.

Je scestné nadávať Richardovi Sulíkovi, že v stredu kritizoval opatrenia na hraniciach pri príchode z cudziny, ktorými sa trestajú neočkovaní – myslí si Lintner. Pripomeňme si Sulíkove slová pred rokovaním vlády: “Už keď sme to príjimali som to považoval za príliš veľké obmedzovanie pohybu, slobody… Musíme nájsť rozumnejší postup.”

Podľa Lintnera, ak si Sulík zaslúži kritiku, tak za to, že nehovoril rovnako pri príjímaní opatrení, ale až po rozhodnutí ústavného súdu.

“V uplynulých dňoch som bol najviac prekvapený silným súhlasným postojom mediálneho mainstreamu a ľudí, ktorí doteraz slobodu rozhodovania považovali za jeden zo základných aspektov liberálnej demokracie. Všetci unisono tlieskali opatreniu, ktoré potláča rovnocenosť troch kritérií pre slobodný pohyb. Krajiny EÚ si ich dohodli v Covid pase: popri očkovaní aj negatívny test a prekonanie Covidu. Namiesto tlaku na pripomínanie zodpovednosti rozhodovania sa, objavila sa neskutočná rezignácia na možnosť slobody rozhodovania,” upozorňuje na sociálnej sieti Lintner.

Rozhodnutie Ústavného súdu o pozastavení vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva sa podľa neho javí, že “v slovenskom areáli u Pinela predsa len môže zaznieť aj hlas rozumu”.

Ako ďalej uvádza: “Osobne verím, že v budúcnosti sa Ústavný súd bude zaoberať aj tým, ako sa mohlo stať, že Úrad verejného zdravotníctva je už viac ako rok inšitúciou, ktorá svojími rozhodnutiami ovplyvňuje život v spoločnosti so zásahmi do ľudských práv.”

Najnovšie rozhodnutie Ústavného súdu označuje Lintner za svetlú výnimku a pripomína, že v Česku napríklad už existuje viac ako desiatka súdnych rozhodnutí, ktoré rušili opatrenia vlády v pandémii.

- Reklama -