Francúzsko: V Paríži sa uskutočnila vojenská prehliadka ku Dňu dobytia Bastily

0
Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa stretáva s rodinami francúzskych vojakov na konci každoročnej prehliadky Dňa Bastily na bulvári Champs-Elysees v Paríži, 14. júla 2021. (Foto: SITA/ AP Photo/Lewis Joly)

Francúzi oslávili Deň dobytia Bastily tradičnou veľkou vojenskou prehliadkou v Paríži. Prehliadka sa uskutočnila po ročnej pauze, keďže vlani ju pre pandémiu koronavírusu nahradilo menšie podujatie na počesť hrdinom pandémie. Obavy zo šírenia vírusu síce pretrvali, vláda sa však rozhodla zorganizovať prehliadku na bulvári Champs-Élysées v rámci širšieho úsilia o návrat k činnosti ako pred pandémiou.

Vzhľadom na epidemickú situáciu v krajine bol počet divákov prehliadky obmedzený. Organizátori tiež divákov obmedzili len na malú časť prehliadky a každá osoba sa musela preukázať certifikátom dokazujúcim plné zaočkovanie, nedávne zotavenie sa z ochorenia COVID-19 alebo negatívny výsledok testu. Podobné obmedzenia platia aj pre osoby, ktoré sa večer zídu pozrieť na ohňostroje z Eiffelovej veže.

Na prehliadke, ktorú viedli príslušníci síl bojujúcich proti extrémistom v Mali a okolitom regióne Sahel, sa zúčastnili tisícky vojakov. Na nebi nad Parížom zase preleteli desiatky vojenských lietadiel, ale napríklad aj zdravotníckych vrtuľníkov. Počas podujatia si okrem iných uctili vojenských zdravotníkov, ktorí dopravili vakcíny do zámorských území Francúzska, liečili pacientov s koronavírusom alebo inak pomohli bojovať proti pandémii.

Prehliadka, ktorú organizátori označili za „optimistický Deň dobytia Bastily“, sa uskutočnila v podstate podľa plánu, hoci ku koncu podujatia dva kone zhodili svojich jazdcov, informuje agentúra AP. Jeden z vojakov zase pred prehliadkou využil slávnostnú príležitosť a požiadal svoju priateľku o ruku.

Prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte po podujatí dlho hovorili s rodinami vojakov zabitých alebo zranených pri výkone služby. V predvečer podujatia Macron zopakoval svoj tlak na väčšiu obrannú spoluprácu medzi európskymi krajinami a väčšie globálne obranné úsilie proti islamským extrémistom.

- Reklama -