O vybavovaní prepustenia Kudličku z väzby hovoril aj zosnulý František Böhm

0
kľúčový svedok NAKA František Böhm bol prepustený na slobodu a spáchal samovraždu (Foto: TASR)

O vybavovaní prepustenia údajného šéfa skupiny takáčovci Ľubomíra Kudličku z väzby v roku 2017 vypovedal aj bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby František Böhm. Vyplýva to z jeho výpovede, ktorú dnes na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v procese s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom prečítal prokurátor. Böhm totiž vo februári tohto roku spáchal samovraždu.

Böhm pred policajným vyšetrovateľom vypovedal, že v roku 2017 bol oslovený členom skupiny takáčovci Matejom Zemanom, či nepozná niekoho na Úrade špeciálnej prokuratúry. Sudca ŠTS totiž avizoval ochotu prepustiť Kudličku z väzby na kauciu a kamaráti obvineného potrebovali zabezpečiť, aby prokurátor nepodal sťažnosť. „Zeman naliehal, že vec je pre nich dôležitá a majú na to pripravené aj peniaze,” vypovedal svedok.

Podľa vlastných slov za týmto účelom Böhm oslovil bývalého šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa, pretože vedel, že sa pozná so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Makó podľa svedka povedal, že vec nie je problém. Cena bola podľa Böhma stanovená na 100 000 eur, ktorú si nakoniec mali rozdeliť viaceré osoby. Svedok tiež spomenul, že po prepustení Kudličku mu Makó spomínal, že celá vec spustila hádku medzi Dušanom Kováčikom a vtedajším generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom.

Dušan Kováčik je obžalovaný z toho, že bol činný pre zločineckú skupinu takáčovcov a tiež z toho, že prijal úplatok 50 000 eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry nepodá sťažnosť proti prepusteniu Ľubomíra Kudličku z väzby. Takisto podľa obžaloby v dvoch prípadoch neoprávnene poskytol informácie bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi. Z týchto dôvodov čelí obžalobe pre prijímanie úplatkov, založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa alebo ohrozenie dôvernej a utajovanej skutočnosti. Stíhaný je väzobne.

- Reklama -