Sekretárka Dušana Kováčika nevie nič o skutkoch, ktoré sú mu kladené za vinu

0
bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Bývalá sekretárka súdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika Milada Masaryková nevie nič o skutkoch, ktoré sú mu kladené za vinu. Uviedla to dnes na pôde Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Masaryková pôsobila ako sekretárka Dušana Kováčika od roku 2005 až do jeho zadržania v roku 2020.

„K uvedeným skutkom sa neviem vyjadriť,” povedala s tým, že náplňou jej práce bola bežná sekretárska činnosť. Zároveň je podľa nej Dušan Kováčik veľmi dobrým človekom, s ktorým sa dobre pracovalo. „Vytváral na pracovisku veľmi dobré podmienky,” skonštatovala. V jednom prípade však zaregistrovala hádku medzi svojím šéfom a prokurátorom Jánom Hrivnákom. Podľa Masarykovej po sebe kričali, ale nevie, čo bolo predmetom sporu.

Masaryková tiež povedala, že cez ňu prechádzala rôzna pošta, ktorú ona predkladala Dušanovi Kováčikovi. Ten záležitosti ako napríklad uznesenia o začatí trestného stíhania následne prerozdeľoval riaditeľom odborov na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Zároveň mala svedkyňa podľa vlastných slov prístup k informačného systému ÚŠP, kde boli evidované všetky spisy. Dušan Kováčik ju podľa jej slov niekedy žiadal, aby mu vytlačila spisy, ktoré on sám nedozoroval. Nevidela v tom však problém, keďže bol špeciálny prokurátor.

Dušan Kováčik je obžalovaný z toho, že bol činný pre zločineckú skupinu takáčovcov a tiež z toho, že prijal úplatok 50 000 eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry nepodá sťažnosť proti prepusteniu Ľubomíra Kudličku z väzby. Takisto podľa obžaloby v dvoch prípadoch neoprávnene poskytol informácie bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi. Z týchto dôvodov čelí obžalobe pre prijímanie úplatkov, založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa alebo ohrozenie dôvernej a utajovanej skutočnosti. Stíhaný je väzobne.

- Reklama -