Kolíková predpokladá, že Ústavný súd pozastaví účinnosť vyhlášky o režime na hraniciach

0
ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) predpokladá, že Ústavný súd SR (ÚS SR) pozastaví účinnosť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) týkajúcej sa režimu na hraniciach. Ako povedala pred dnešným rokovaním vlády, treba počkať na to, ako ÚS SR toto prípadné rozhodnutie odôvodní a následne zvoliť ďalší postup.

„Uvidíme, či ide o vážne, alebo len drobné pochybenie. S predsedom ústavného súdu Ivanom Fiačanom som sa rozprávala aj dnes, ale je logické, že mi dôvody tohto rozhodnutia nemôže oznámiť skôr, ako bude prezentované oficiálne,” dodala Kolíková.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) pred rokovaním vlády nepovedali, ako bude Slovensko po rozhodnutí ústavného súdu postupovať. Chcú si počkať na oficiálne vyjadrenie súdu, ktoré sa očakáva dnes.

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) víta toto prípadné rozhodnutie ÚS SR. „Ak súd rozhodol o pozastavení tejto vyhlášky, tak chvalabohu ešte nestratil zdravý rozum,” konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Hranice sa majú podľa jeho slov chrániť tak, aby ich prekračovali zdraví občania. „Nemáme ich deliť na zaočkovaných a nezaočkovaných, ale na zdravých a chorých,” dodal Pellegrini.

- Reklama -