Irak: Požiar covidového oddelenia si vyžiadal 64 mŕtvych

0
Smútiaci sa v utorok 13. júla 2021 pripravujú na pochovanie obetí požiaru nemocnice v irackom Najafe. (Foto: SITA/ AP Photo/Anmar Khalil)

Počet obetí hrozivého požiaru, ktorý vypukol v pondelok na covidovom oddelení nemocnice v južnom Iraku, stúpol na 64. V utorok o tom informovali zástupcovia tamojších zdravotníckych úradov.

Pri požiari, ktorý v pondelok zachvátil oddelenie pre pacientov s koronavírusom nemocnice v meste Násiríja aj ďalších viac ako sto ľudí utrpelo zranenia.

Úrady najprv informovali, že požiar vypukol v dôsledku elektrického skratu, no neposkytli ďalšie podrobnosti. Neskôr sa iný predstaviteľ vyjadril, že ho spôsobil výbuch kyslíkovej bomby.

Nové oddelenie, ktoré otvorili len pred troma mesiacmi, malo 70 lôžok.

Premiér Mustafá Kázimí, ktorý po tragickom požiari predsedal krízovému štábu, nariadil suspendovanie a zatknutie šéfa zdravotníctva v guvernoráte Dhíkár a tiež riaditeľa nemocnice a riaditeľa civilnej ochrany v meste. Zároveň tiež vláda spustila vyšetrovanie.

Tragédia je už druhým tohtoročným požiarom na irackom covidovom oddelení. V apríli zahynulo najmenej 82 ľudí, keď výbuch kyslíkovej bomby spôsobil požiar v bagdadskej nemocnici Ibn al-Chatíba.

Irak je v súčasnosti uprostred ďalšej vlny pandémie COVID-19. Minulý týždeň dosiahli denné prírastky nových prípadov 9 000. Dosiaľ v krajine potvrdili viac ako 1,4 milióna prípadov nákazy a viac ako 17-tisíc súvisiacich úmrtí. Iracké zdravotníctvo, sužované desiatkami rokov vojny a sankcií, má veľké problémy dostať vírus pod kontrolu.

- Reklama -