V procese s Kováčikom svedčili viacerí prokurátori

0
bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (Foto: SITA/Branislav Bibel)

V procese s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku predvolal svedčiť jeho bývalých kolegov z Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). V pozícii svedkov sú prokurátori Vasiľ Špirko, Tomáš Honz, Bohdan Čeľovský a európsky prokurátor za SR Juraj Novocký, ktorý predtým tiež pôsobil na ÚŠP.

Novocký vo svojej výpovedi ku skutku týkajúceho sa prepustenia Ľubomíra Kudličku z väzby povedal, že v roku 2017 pôsobil ako zástupca riaditeľa odboru všeobecnej kriminality ÚŠP. Prípad obvineného Kudličku mal na starosti prokurátor Michal Stanislav, ten sa však pre dovolenku nemohol zúčastniť na zasadnutí ŠTS o väzbe obvineného. Podľa neho Stanislava v prípade neprítomnosti zastupoval Tomáš Honz. Ani ten sa však pre iné pracovné povinnosti nemohol zúčastniť na predmetnom zasadnutí. Preto Novocký určil, že na zasadnutie do Banskej Bystrice pôjde prokurátorka Blanka Godžová, ktorá tam v ten deň mala aj iné pojednávanie. Asi dva dni pred zasadnutím Novockému podľa vlastných slov volal Dušan Kováčik a pýtal sa, kto na predmetné zasadnutie pôjde. Keď uviedol, že Godžová, obžalovaný sa spýtal, či je v práci.

Keď Kudličku prepustili z väzby, podľa Novockého celú záležitosť na ÚŠP preberali. „Mňa osobne táto situácia prekvapila,” povedal. Doplnil však, že nemal vedomosť o stave vyšetrovania danej trestnej veci. Godžová Novockému podľa jeho slov povedala, že mala súhlas alebo pokyn Dušana Kováčika nepodávať voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku sťažnosť. Podľa Novockého zároveň „nebola celkom vo svojej koži”. Svedok doplnil, že obžalovaný sa občas zvykol informovať o stave trestného konania v medializovaných prípadoch. Takisto sa stávalo, že trestné veci odňal dozorovému prokurátorovi a pridelil inému.

Prokurátor Honz pred súdom potvrdil, že bol v roku 2017 zastupujúcim prokurátorom Michala Stanislava, ktorý mal trestnú vec Kudličku na starosti a podľa neho bol proti prepusteniu obvineného z väzby. Keďže sa však predtým venoval problematike korupcie a neskôr extrémizmu, o prípade nemal detailné vedomosti. „O Kudličkovi som nevedel vôbec nič,” povedal Honz s tým, že od rozhodnutia o jeho väzbe nemal žiadne osobné očakávania. Na druhej strane však skonštatoval, že nie je dobrým signálom, keď ÚŠP súhlasí s prepustením šéfa zločineckej skupiny. Honz doplnil, že nevie, či sa prokurátorka Godžová radila s niekým o postupe v tejto veci. „Ja by som sa bál niečo také urobiť,” dodal.

Honz zároveň označil Dušana Kováčika za šéfa s dobrým vzťahom k podriadeným, ktorý podporoval jeho protiextrémistickú agendu. Ku koncu výkonu funkcie však bol podľa neho viditeľne unavený a pripustil aj možnosť svojho zadržania. „Niečo sa proste v ňom zlomilo,” povedal Honz. Spomenul aj fakt, že mu obžalovaný poslal spis prípadu skartácie spisu Gorila, ktorý mu nariadil prideliť prokurátorovi Mariánovi Vargovi. Dušan Kováčik pritom podľa Honza dozoroval eurofondovú trestnú kauzu, v ktorej figuroval Vargov syn. „Mal som z toho veľmi zlý pocit, ako keby sa snažil zbavovať spisov,” vyhlásil s tým, že odkaz od obžalovaného prilepený k spisu si pre istotu aj odfotografoval. Doplnil, že týmto sa chcel chrániť pred prípadným zaradením do nejakej „skupiny” s obžalovaným.

Prokurátor Čeľovský dozoroval prípad prípravy vraždy policajného vyšetrovateľa Jána Čurillu. Dušan Kováčik podľa obžaloby v tomto prípade neoprávnene v auguste 2020 vyniesol informácie bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makoóvi, ktorého v tejto súvislosti „rozpracovávali” vyšetrovacie orgány. Svedok sa však k tomuto nevedel vyjadriť, keďže sa tak údajne stalo skôr, ako prípad prebral. Dušan Kováčik sa ho však podľa neho pri jednom rozhovore na vec pýtal. „Vyšetrovanie skončilo tak, že skutok sa nestal,” povedal.

Prokurátor Špirko na súde povedal, že pôvodne mal ísť na verejné zasadnutie do Banskej Bystrice, ktoré sa týkalo väzby obvineného Kudličku po dohode s dozorovým prokurátorom Michalom Stanislavom on. Sám však o to však požiadal prokurátorku Godžovú, keďže zistil, že má v daný deň už na súde v Banskej Bystrici jedno pojednávanie. Zároveň jej podľa vlastných slov prezentoval stanovisko Stanislava, ktorý bol proti prepusteniu Kudličku. To že ten bol prepustený z väzby sa Špirko dozvedel od Stanislava, ktorý bol podľa neho nahnevaný. „Pýtal sa, čo sa tam stalo, prečo bol prepustený,” povedal Špirko s tým, že Stanislavovi vtedy povedal, že na zasadnutí bola Godžová. Ten následne vec riešil s ňou. Pojednávanie v tejto kauze pokračuje v stredu 14. júla.

Kováčik požiadal súd o prepustenie z väzby. Oznámila to sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Pamela Záleská, ktorá prejednáva jeho prípad. Doplnila, že o žiadosti bude rozhodovať najskôr vo štvrtok 15. júla. Vo väzbe sa Dušan Kováčik nachádza od konca októbra 2020.

Dušan Kováčik je obžalovaný, že bol činný pre zločineckú skupinu takáčovcov a tiež z toho, že prijal úplatok 50 000 eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry nepodá sťažnosť proti prepusteniu Ľubomíra Kudličku z väzby. Takisto podľa obžaloby v dvoch prípadoch neoprávnene poskytol informácie bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi. Z týchto dôvodov čelí obžalobe pre prijímanie úplatkov, založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa alebo ohrozenie dôvernej a utajovanej skutočnosti.

Televízia Markíza v pondelok 12. júla informovala, že Dušanovi Kováčikovi bola odobratá bezpečnostná previerka.

- Reklama -