Kolíková: Pre vyriešenie situácie v strane nenastal posun

0
ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Nedeľné stretnutie vedenia strany Za ľudí v Piešťanoch neprinieslo žiaden posun pre vyriešenie situácie v strane. Uviedla to ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka strany Mária Kolíková. Dodala, že formát, v ktorom bolo urobené toto stretnutie, bol neštandardný a nešlo o zasadnutie predsedníctva. Jej stanovisko poskytol hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

„Mala som skôr dojem, akoby na tomto stretnutí bola vytváraná predstava, že tu problém vlastne ani nie je a že sa ideme skôr rozprávať o veciach, ktoré súvisia so štandardným životom strany, ako sú župné voľby alebo odborná práca, čo sú všetko nepochybne dôležité témy, avšak takýto štandard je možné teraz len ťažko riešiť, kým nevyriešime napätie, ktoré v strane máme,” ozrejmila Kolíková. Ako zásadný problém tiež vníma, že nevedeli, čo môžu od stretnutia čakať. „Naše očakávanie od tohto stretnutia bolo, aby sme si úprimne povedali možné riešenia aktuálnej vypätej situácie. Naďalej sme presvedčení, že jediným riešením je zvolať čo najskôr mimoriadny snem, k čomu sa napokon na včerajšom (v nedeľu 11. júla, pozn.) stretnutí jednoznačne vyjadrili aj podpredsedovia strany Juraj Šeliga a Jana Žitňanská,” doplnila ministerka spravodlivosti.

Podľa Kolíkovej momentálne platí, že tri krajské predsedníctva sa jasne vyjadrili, že očakávajú snem začiatkom septembra. „Je možné, že napokon bude päť krajských predsedníctiev, ktoré dajú jasný odkaz pre veľké predsedníctvo, aby sa predsa len takýto snem realizoval,” uviedla. Tvrdí, že je zrejmé, že toto napätie je z dlhodobého hľadiska neúnosné. „Tí, ktorí jednoznačne žiadame zvolanie snemu, sa budeme musieť k tomu v nejakom momente postaviť čelom. Ten čas sa podľa mňa blíži,” zdôraznila.

Tlačové oddelenie strany informovalo, že dnes pokračuje v Piešťanoch výjazdové pracovné stretnutie väčšiny členov predsedníctva strany Za ľudí, ako aj zástupcov z regiónov. Rokovania sa zaoberajú témou komunálnych volieb, pracovných skupín či rozvojom regionálnych štruktúr. Kolíková s podpredsedom Michalom Luciakom podľa predsedníčky Veroniky Remišovej na stretnutí predniesla „ultimatívne požiadavky, o ktorých neprejavili záujem diskutovať a následne po vyjadrení pre médiá odišli, čím naplnili svoje pravdepodobné ciele na tomto stretnutí”. V stanovisku doplnila, že naďalej považuje tento spor za neskrývané mocenské snahy a hry. Väčšina členov a sympatizantov strany má podľa nej záujem pracovať a odmieta neustály boj o funkcie a rozbíjanie strany.

- Reklama -