Haiti: Polícia zadržala kľúčového podozrivého z vraždy prezidenta

0
Foto: SITA/ AP Photo/Matias Delacroix

Haitská polícia zatkla lekára, ktorý je podľa nej kľúčový podozrivý z organizácie minulotýždňového atentátu na prezidenta Jovenela Moisea. Šesťdesiattriročný občan Haiti Christian Emmanuel Sanon podľa polície v júni priletel do krajiny na súkromnom lietadle s „politickými motívmi“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Polícia oznámila Sanonovo zatknutie v nedeľu večer v hlavnom meste Port-au-Prince. Policajný náčelník Leon Charles bez podrobností uviedol, že pôvodný plán bol zatknúť Moisea, ale „misia sa zmenila“. Keď polícia „zablokovala postup týchto banditov po tom, ako spáchali ich zločin, prvou osobou, ktorej jeden z útočníkov zavolal, bol Christian Emmanuel Sanon. On kontaktoval ďalšie dve osoby, ktoré považujeme za strojcov vraždy prezidenta Jovenela Moisea,“ vyhlásil policajný náčelník. Identity spomenutých dvoch ľudí však neuviedol.

Päťdesiattriročného Moisea zavraždilo 7. júla v jeho sídle 28 najatých ľudí zo zahraničia – väčšinou Kolumbijčania, dvaja ľudia však mali aj občianstvo USA. Jeho manželka pri útoku utrpela zranenia, z ktorých sa zotavuje v Spojených štátoch. Zatiaľ stále nie je jasné, kto útok zorganizoval ani na základe akého motívu sa tak stalo. Moise sa stal prezidentom Haiti v roku 2017, no v poslednom čase čelil rozsiahlym protestom požadujúcim jeho rezignáciu.

Veľa otázok podľa BBC zostáva nezodpovedaných, vrátane toho, ako sa údajní vrahovia dostali na pozemok. Prezidentových ochrankárov by mali vyšetrovatelia vypočuť počas tohto týždňa.

V nedeľu priletela na Haiti delegácia amerických predstaviteľov z oblasti bezpečnosti a spravodlivosti, aby posúdili bezpečnostnú situáciu v krajine. Súčasná vláda na Haiti už požiadala USA a OSN o vyslanie vojakov, ktorí majú ochrániť kľúčovú infraštruktúru v čase príprav nových volieb. Administratíva amerického prezidenta to najprv odmietla, ale napokon sa rozhodla bližšie situáciu zhodnotiť. Delegácia sa stretne aj s tromi haitskými politikmi, ktorí tvrdia, že sú legitímni lídri Haiti.

- Reklama -