Pfizer požiada o povolenie na posilňujúcu tretiu dávku vakcíny

0
Foto: SITA/ Pfizer via AP

Spoločnosť Pfizer sa chystá požiadať regulačné úrady Spojených štátov, aby udelili súhlas na aplikovanie tretej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Farmaceutický gigant tvrdí, že by to mohlo zvýšiť ochranu pred delta variantom koronavírusu.

Podľa spoločnosti Pfizer by ďalšia dávka do 12 mesiacov mohla výrazným spôsobom posilniť imunitu. Výskumy navyše dokazujú, že očkovacia látka Pfizer i ďalšie široko používané vakcíny poskytujú silnú ochranu pred variantom delta, ktorý sa šíri rýchlejšie ako iné mutácie a v súčasnosti tvorí väčšinu nových prípadov v USA.

V prípade väčšiny vakcín sú dve dávky postačujúce pre vytvorenie vysokej hladiny protilátok bojujúcich s vírusom rôznych mutácií. Množstvo protilátok však časom ubúda, preto momentálne robia štúdie s cieľom zistiť, či a v akom období môžu byť potrebné posilňovacie dávky.

Ako pre agentúru AP uviedol predstaviteľ Pfizeru Mikael Dolsten, prvotné údaje naznačujú, že hladina protilátok u ľudí s treťou dávkou bola päťkrát až desaťkrát vyššia v porovnaní s osobami, ktoré dostali dve dávky vakcíny.

- Reklama -