Korčok: Zmiernenie opatrení a voľný pohyb sa musia vykonávať súčasne s opatreniami na minimalizáciu šírenia vírusu

0
minister zahraničných vecí a európskych záležžitostí SR Ivan Korčok (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Zmiernenie opatrení a voľný pohyb v Európskej únii (EÚ) sa musia vykonávať súčasne s opatreniami na minimalizáciu šírenia vírusu. Na rokovaní s chorvátskou ministerkou pre Európu Andrejou Metelko-Zgombić to povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Stretnutiu dominovala téma letnej turistickej sezóny a opatrení pre zabránenie šírenia nového delta variantu ochorenia COVID-19.

Obaja predstavitelia sa dotkli aj témy Konferencie o budúcnosti Európy, plánu ekonomickej obnovy či budúceho rozširovania EÚ. „Slovensko je autentickým podporovateľom rozšírenia EÚ o krajiny západného Balkánu v prípade splnenia vopred stanovených a férových prístupových kritérií,“ povedal Korčok.

V chorvátskom Dubrovníku sa 9. a 10. júla koná medzinárodná konferencia Dubrovnik Forum 2021. Jej cieľom je vytvoriť priestor pre diskusiu o kľúčových aktuálnych otázkach. Každoročne sa na nej zúčastňujú predstavitelia krajín EÚ a medzinárodných organizácií. Minister Korčok vystúpi v rámci konferencie v paneli venovanom téme možností posilnenia medzinárodnej spolupráce vo svete po pandémii. Stretne sa aj so šéfkou kosovskej diplomacie Donikou Gërvall-Schwarz a s generálnym tajomníkom Únie pre Stredomorie Nasserom Kamelom.

- Reklama -