Politici reagujú na rozhodnutie Ústavného súdu

0
premiér Eduard Heger a minister vnútra Roman Mikulec (Foto: SITA/Ľudovít Vaniher)

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) rešpektuje dnešné rozhodnutie Ústavného súdu SR (ÚS SR) o referende k predčasným parlamentným voľbám. Ako povedal v stanovisku, ktoré zaslal Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR, je rád, že sa táto otázka vyriešila a Slovensko má stanovené jasné pravidlá.

Opozičná strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) označila dnešné rozhodnutie Ústavného súdu SR (ÚS SR) o referende k predčasným parlamentným voľbám za čierny deň slovenskej demokracie. Vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS) verdikt súdu rešpektuje. Predstavitelia petičného výboru, ktorí odovzdali 600-tisíc podpisov ľudí za konanie referenda, sú z tohto verdiktu rozčarovaní, prekvapení a považujú ho za neprijateľné. Vyplýva to z ich odpovedí. Predseda ÚS SR Ivan Fiačan dnes verejnosť informoval, že predmet referenda nie je v súlade s ústavou a nemôže sa preto konať.

„Rozhodnutie Ústavného súdu SR o referende je tvrdou fackou ľuďom, ktorým tak bola popretá možnosť naplniť jedno z ich základných demokratických práv. Ústavný súd odkázal ľuďom na Slovensku, že moc nezávisí od vôle ľudí a vláda si môže počas svojho mandátu dovoliť čokoľvek. Nikto nemá silu a právomoc, aby mohol ju mohol zastaviť,” priblížila strana Hlas-SD v stanovisku, ktoré zaslala jej hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková. Tento verdikt považuje strana za nemorálny, ktorý v sebe nesie nebezpečný precedens do budúcnosti. Vládnu koalíciu vyzvali, aby v parlamente podporili taký návrh ústavného zákona, ktorý umožní ľuďom prostredníctvom referenda skrátiť volebné obdobie parlamentu. Strana dodala, že pripraví návrh na medzinárodné inštitúcie, aby posúdili dnešné rozhodnutie Ústavného súdu.

SaS zopakovala, že v strane boli pripravení považovať rozhodnutie občanov v referende za záväzné a podľa neho aj v parlamente hlasovať.

„Skutočnosť, že Ústavný súd SR berie občanom právo na vyjadrenie svojho názoru vnímame veľmi negatívne. Zároveň to otvára množstvo ďalších otázok, ktoré bude treba následne vyriešiť,” priblížil predseda petičného výboru Ervín Erdélyi. V najbližšej dobe sa podľa neho plánujú podrobne oboznámiť s verdiktom súdu a následne zvážia ďalšie kroky.

Nezaradený poslanec parlamentu a bývalý člen vládnej koalície Miroslav Kollár rozumie rozhodnutiu US SR tak, že referendom nie je možné meniť dĺžku volebného obdobia. „A ak chceme zachovať našu ešte stále mladú demokraciu, nie je iná cesta, ako rešpektovať základné demokratické inštitúcie a ich rozhodnutia,” napísal Kollár vo svojom profile na sociálnej sieti. Prezidentke Zuzane Čaputovej sa poďakoval za to, že vytvorila priestor na rozhodovanie Ústavného sudu SR a súdu za samotné rozhodnutie.

Predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že 600-tisíc ľudí na Slovensku v rekordne krátkom čase „doslova nanosilo tieto podpisy na štruktúry strany Smer-SD a ďalších strán”. Otázka v referende podľa neho nie je vymyslená a takéto referendum sa už konalo. Rozhodnutie ústavného súdu berú podľa Fica na vedomie, ale nesúhlasia s ním. Momentálne podľa jeho slov zvažujú podanie na medzinárodné inštitúcie. Plánujú aj ďalšiu petičnú akciu.

Súčasná vláda podľa predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milana Majerského výrazne stratila dôveru občanov, čoho dôsledkom je posilnenie aktivít a mobilizácia voličov a sympatizantov najmä strán Hlas-SD a Smer-SD v otázke referenda. „V KDH si ctíme inštitút referenda, ale zastávame názor, že vláda sa má meniť voľbami. Inou možnosťou je rozhodnutie o predčasných voľbách volenými zástupcami v NR SR, ale ako je vidieť, 90 hlasov za predčasné voľby sa dnes v parlamente nenájde,” dodal Majerský. Jeho stanovisko poskytla hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

Bývalý podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) vo svojom profile na sociálnej sieti napísal, že z občianskeho, spoločenského, politického a právnického hľadiska bude odôvodnenie rozhodnutia mimoriadne zaujímavé. „Ústavný súd v jednoduchosti povedal, že referendum o skrátení volebného obdobia nie je prípustné, pretože, okrem iného, Ústava SR stanovuje, že volebné obdobie je štvorročné. Legitimita mandátu získaného v riadnych voľbách by nemala byť narušená zmenou politických nálad v spoločnosti,” podotkol. Ako doplnil, s rozhodnutím ústavného súdu sa plne stotožňuje. Vopred avizuje, že prípadnú novelu ústavy nepodporí, „pretože by to znamenalo, že opozícia, a je jedno, kto v nej je alebo bude, by nerobila nič iné iba referendá o predčasných voľbách”.

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) rozhodnutie ústavného súdu rešpektuje. „Napriek tomu sme presvedčení, že občania majú plné právo priamo rozhodovať o vážnych spoločenských otázkach. Toto občianske právo sme vždy obhajovali a bojovať zaň budeme aj v budúcnosti,” uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

„Ak by to bolo na rozhodnutí Sme rodina, referendum by sa uskutočnilo a rešpektovali by sme jeho výsledok, ale zároveň rešpektujeme aj rozhodnutie ústavného súdu,” vyhlásilo hnutie v stanovisku, ktoré poskytlo tlačové oddelenie Sme rodina.

- Reklama -