USA sa môžu odvolať proti rozhodnutiu súdu, ktorý zamietol žiadosť o vydanie Assangea

0
Archív, máj 2017 Julian Assange (Foto: SITA/ AP Photo/Frank Augstein, File)

Britský súd v stredu povolil americkej vláde podať odvolanie proti rozhodnutiu, podľa ktorého zakladateľ portálu WikiLeaks Julian Assange nemôže byť vydaný do USA, kde čelí obvineniam zo špionáže. Termín pojednávania vrchný súd v Londýne neoznámil.

Žiadosť USA o vydanie Assangea v januári zamietol súd nižšej inštancie. Podľa rozhodujúcej sudkyne hrozilo, že Assange, ktorý trpí klinickou depresiou, by v americkom väzení spáchal samovraždu.

Päťdesiatročný Austrálčan čelí v USA 18 obvineniam zo špionáže a zneužitia počítačov pre zverejnenie tajných amerických vojenských dokumentov na portáli WikiLeaks. Hrozí mu trest odňatia slobody až vo výške 175 rokov.

Právnici Assangea argumentujú, že konal ako novinár a v súvislosti so zverejnením uniknutých dokumentov, ktoré odhalili zločiny amerických ozbrojených síl v Iraku a Afganistane, má nárok na ochranu vyplývajúcu z prvého dodatku americkej ústavy o slobode prejavu.

Assangea v roku 2010 zatkli v Londýne na žiadosť Švédska. To ho chcelo vypočuť o obvineniach zo znásilnenia a sexuálneho zneužitia dvoch žien. On však odmietol ísť do Štokholmu, pretože sa bál vydania do USA alebo amerického väzenia v zátoke Guantánamo na Kube. Švédsko predvlani od vyšetrovania upustilo. V rokoch 2012 – 2019 sa Assange skrýval na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Po tom, ako mu Ekvádor zrušil azyl, ho britská polícia zatkla.

Partnerka Juliana Assangeho, Stella Moris, v interview pre médiá pred Vrchným súdom v Londýne, 7. júla 2021. (Foto: SITA/ Stefan Rousseau/PA via AP)
- Reklama -