Pandémia zobrala slovenským firmám pätinu zisku

0
euro, seem, money
Ilustračná snímka.Foto: Bru-nO, Pixabay

Pandémia koronavírusu sa významne podpísala pod minuloročné hospodárenie firiem na Slovensku. Podľa údajov portálu FinStat.sk zaznamenali podniky medziročný pokles tržieb o 6,5 %, zisku o 19,4 % a EBITDA o 3,7 %. Výrobná spotreba sa podľa štatistík medziročne znížila o takmer desatinu. Zároveň sa zvýšil počet spoločností v strate z 75 655 na 86 649, čo predstavuje nárast o 14,5 %. V zisku je o niečo viac ako polovica firiem a na nule takmer 9 % podnikov z celkového analyzovaného počtu. Počet spoločností dosahujúci nulový zisk išiel hore o tretinu. Aktuálne portál eviduje okolo 230-tis. zverejnených účtovných závierok.

„Najviac zasiahnuté odvetvie je cestovný ruch a gastro, ktoré bolo značne postihnuté opatreniami prijatými na zmiernenie negatívnych následkov pandémie, čo sa podpísalo pod najväčší medziročný pokles tržieb (- 41,3 %), EBITDA (- 96,1 %) a zisku (- 53,1 %) v rámci odvetví,” konštatuje portál. Významný medziročný pokles zisku (- 48,9 %) zaznamenalo aj odvetvie automobilového priemyslu a medziročné prehĺbenie, respektíve prepad do straty evidovali odvetvia ako hazard (166,8 %), financie (153,3 %) či sprostredkovanie (131,8 %).

Aktuálna výška zaplatenej splatnej dane z príjmu firiem, ktoré zverejnili výkazy za rok 2020, predstavuje 2,46 mld. eur. Medziročne je to menej o 2,1 %. Bankové úvery podnikov podľa portálu medziročne narástli o 3,7 %, osobné náklady firiem naopak medziročne poklesli o 0,9 %

- Reklama -