Začal proces s exšpeciálnym prokurátorom Kováčikom. Nemá záujem o dohodu o vine a treste

0
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, obvinený zo založenia a podporovania zločineckej skupiny a prijímania úplatku pred začatím hlavného pojednávania Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Pezinok, 7. júl 2021. (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku dnes začal súdny proces s bývalým šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry Dušanom Kováčikom. Ten čelí obžalobe pre viaceré skutky, konkrétne prijímanie úplatkov, založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa alebo ohrozenie dôvernej a utajovanej skutočnosti. Na začiatku dnešného pojednávania obžalovaný povedal, že nemá záujem o dohodu o vine a treste.

Dušana Kováčika zadržali pri policajnej akcii v októbri minulého roku, pričom po vzatí do väzby sa v novembri vzdal funkcie. Podľa orgánov činných v trestnom konaní spolupracoval so zločineckou skupinou takáčovcov. Konkrétne podľa obžaloby skupine prostredníctvom bývalého šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa a bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby poskytoval informácie o prebiehajúcich trestných konaniach, čím sťažoval vyšetrovania trestných vecí týkajúcich sa skupiny. Tiež podľa prokuratúry prijal Dušan Kováčik v roku 2017 sumu 50 000 eur za to, že prokuratúra nepodala sťažnosť voči prepusteniu z väzby šéfa takáčovcov, v súčasnosti odsúdeného Ľubomíra Kudličku.

Dušan Kováčik tiež podľa obžaloby v roku 2020 poskytol časť vyšetrovacieho spisu Ľudovítovi Makóvi vo veci, v ktorej bol Ľudovít Makó stíhaný. Rovnako neoprávnene odovzdal informácie aj bývalému policajnému funkcionárovi, v súčasnosti právoplatne odsúdenému Norbertovi Pakšimu. V tomto prípade išlo o záležitosť plánovania vraždy policajného vyšetrovateľa.

Ešte pred začiatkom procesu obžalovaný žiadal prokuratúru o späťvzatie obžaloby. Rovnako požadoval, aby z procesu vylúčili verejnosť, v čom mu súd nevyhovel. Dušan Kováčik požadoval aj odňatie jeho prípadu ŠTS a jeho pridelenie Krajského súdu v Banskej Bystrici. Súd mu v tomto rovnako nevyhovel.

Dušan Kováčik bol na čele Úradu špeciálnej prokuratúry od roku 2004, pričom do funkcie bol parlamentom zvolený trikrát.

- Reklama -