Štefanec: Základom politiky by malo byť, aby žiaden nelegálny migrant európske hranice neprekročil

0
europoslanec Ivan Štefanec (Autor: TASR)

Azylové zákony musia ostať vo výhradnej kompetencii štátov. Na margo prerokovávania novej azylovej politiky Európskej únie (EÚ) v Európskom parlamente (EP) to tvrdí europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH). Zároveň vyzýva na zásadné posilnenie Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže.

„Základom našej politiky by malo byť, aby žiaden nelegálny migrant európske hranice neprekročil. Na to by malo slúžiť zásadné personálne posilnenie spoločnej pohraničnej stráže a tiež väčšia zodpovednosť štátov za ochranu vlastných hraníc. Tí, ktorí o azyl požiadajú štandardnou cestou a je im vyhovené, nesmú byť alokovaní v členských štátoch proti ich, ani proti vlastnej vôli,” prízvukoval Štefanec.

Doplnil, že je za humanitárnu pomoc, aj za podporu ľudí, ktorí utekajú pred vojnou, prenasledovaním, či v dôsledku klimatických zmien, no táto podpora sa musí podľa jeho slov vykonávať „výhradne v rámci dodržiavania pravidiel a zachovania suverenity členských štátov”.

- Reklama -