Kosovo: Misia KFOR je podľa Stoltenberga dôležitá pre región aj NATO

0
generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Foto: TASR/AP)

Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg počas štvrtkovej návštevy Kosova ubezpečil tamojších lídrov, že medzinárodné Sily pre Kosovo (KFOR) zostanú na svojom mieste, aby v regióne zabezpečili mier a stabilitu.

Stoltenberg bol v kosovskej Prištine na návšteve vojenskej mierovej misie KFOR vedenej NATO aj preto, aby ukázal „záväzok NATO k mieru a stabilite na západnom Balkáne“.

NATO vedie misiu KFOR tvorenú viac ako 3 700 vojakmi z 27 krajín od roku 1999. Podľa Stoltenberga história ukázala, že „misia KFOR je dôležitá nielen pre Kosovo a región, ale aj pre NATO a všetkých spojencov NATO“.

Ako zároveň poznamenal, po tom, ako západné sily dokončia sťahovanie vojsk z Afganistanu, čo bola dlhé roky najväčšia operácia NATO, bude „KFOR nielen najdlhšia, ale aj najväčšia vojenská operácia NATO“.

Vojna v Kosove z rokov 1998 – 1999 si vyžiadala viac ako 10-tisíc mŕtvych a ukončila ju až 78-dňová kampaň NATO. Kosovo vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska v roku 2008, čo Belehrad doteraz neuznal, podobne ako niekoľko desiatok ďalších štátov ako Rusko, Grécko, Slovensko, Španielsko, Čína, Rumunsko či Cyprus.

Stoltenberg počas stretnutí s prezidentkou, premiérom a zástupcom srbskej menšiny podľa vlastných slov zdôraznil potrebu dialógu medzi Prištinou a Belehradom.

Minulý mesiac sa v Bruseli opäť začali rokovania sprostredkované Európskou úniou (EÚ) a podporované Spojenými štátmi.

- Reklama -