Tohtoročné daňové príjmy by mali byť oproti marcovým odhadom vyššie o 1,1 miliardy eur

0
Podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (Foto: SITA/Úrad vlády SR)

Daňové príjmy by mali byť v tomto roku o 1,1 miliardy eur vyššie, ako sa očakávalo v marci tohto roka. Na stredajšej tlačovej besede to uviedol minister financií Igor Matovič. Vychádza z odhadu Inštitútu finančnej politiky v novej daňovej prognóze rezortu financií. Lepšie sa podľa neho darilo firmám a aj na dani z pridanej hodnoty vyberie štát viac, ako sa očakávalo. Príjmy z DPH podľa Matoviča „idú nadpriemerne dobre”.

Výpadky na daniach a odvodoch by mali byť podľa Matoviča 7-krát menšie oproti pôvodným odhadom z marca tohto roka. „Prepad ziskov bol len polovičný oproti odhadom v marci,” povedal. V marci tohto roka sa pritom očakával výpadok na daniach z príjmov právnických osôb v sume 700 miliónov eur. Rezort financií tiež očakáva rýchlejší rast ekonomiky v tomto roku. „Z dani z pridanej hodnoty vyberieme omnoho viac, ako sme očakávali,” povedal.

Štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek poukázal na to, že slovenskej ekonomike a vláde sa darí zvládať nad očakávania dobre. „Bol som veľmi prekvapený z toho, ako slovenská ekonomika a spoločnosti prešli súčasnou krízou,” povedal. Ako uviedol druhý štátny tajomník rezortu financií Ľuboš Jančík, za lepšími číslami sú aj opatrenia vlády. Do ekonomiky vláda podľa neho „naliala” sedem miliárd eur, z čoho dve miliardy išli na udržanie pracovných miest. Deficit verejných financií za tento rok by podľa Matoviča mohol vďaka sume 1,1 miliardy eur klesnúť z plánovaných 9,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) na 8,8 percenta HDP. „Zákon o rozpočtových pravidlách neumožňuje daňové nadpríjmy použiť na vyššie výdavky,” upozornil.

- Reklama -