Poslanci neschválili program mimoriadnej schôdze k štátnej korupcii

0
poslanec NR SR za stranu SMER - sociálna demokracia Robert Fico (Foto: SITA/Jana Birošová)

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) neschválili program mimoriadnej schôdze, ktorú iniciovala strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Za schválenie programu totiž hlasovalo 49 členov zákonodarného zboru zo 125 prítomných. Opoziční poslanci v odôvodnení schôdze uviedli, že návrh vychádza zo závažných skutočností, ktoré obsahuje správa Slovenskej informačnej služby (SIS) adresovaná predsedovi parlamentu. Správa bola predmetom rokovania neverejnej schôdze. Podľa opozičných poslancov z nej vyplýva, že „na Slovensku sa na báze takzvaných univerzálnych svedkov a kajúcnikov – udavačov manipulujú trestné konania v neprospech vybraných osôb, a to predovšetkým v policajných akciách s názvami Judáš, Mýtnik, Božie mlyny a Očistec”.

V tejto súvislosti mal parlament prijať uznesenie k štátnej korupcii. V návrhu uznesenia predkladatelia uviedli, že NR SR s veľkým znepokojením prijala správu SIS. Ďalej ozrejmili, že parlament odsudzuje praktiky vlády vedúce k nemorálnej motivácii takzvaných univerzálnych svedkov, „akou je oficiálne potvrdená účinná obchodná zmluva medzi Slovenskou poštou a súkromnou bezpečnostnou službou Lama SK”.

Zákonodarný zbor mal na základe uznesenia požiadať vládu, aby okamžite prijala všetky potrebné opatrenia a zabezpečila, že Slovenská pošta odstúpi od zmluvy so spoločnosťou Lama SK. Vláda tiež mala zaistiť dôsledné prešetrenie toho, či nebola táto súkromná firma uprednostnená pri verejnom obstarávaní.

- Reklama -