Ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti poslanci presunuli na september

0
minister financií SR a podpredseda vlády SR Igor Matovič (Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Parlament opäť presunul návrh novely ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý je v druhom čítaní. Minister financií Igor Matovič v utorok písomne požiadal o preloženie materiálu na septembrovú schôdzu, ktorá by sa mala začať 16. septembra. Prvýkrát rokovanie o tomto bode posunuli ešte v polovici decembra minulého roka, odvtedy ho stále presúvajú.

Dôvodom je nezhoda v rámci koalície. Strana SaS stále trvá na daňovej brzde. Ich cieľom je, aby sa nezvyšovali daňovo-odvodové príjmy štátu, teda, aby ľudia nemuseli platiť čoraz vyššie dane a odvody. Predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) v polovici júna povedal, že strana SaS je pripravená na kompromis. Netrvajú už na zakomponovaní daňovej brzdy do zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ale vedia si predstaviť “dvojičku”, teda ústavný zákon o daňovej stabilite, ktorý by daňovú brzdu riešil, oba zákony by boli prijaté naraz.

Je podľa Viskupiča možné aj to, že zákon, ktorý prešiel prvým čítaním, bude stiahnutý a zaradený nanovo, z dôvodu aktuálnosti. Aj minister financií Igor Matovič koncom mája v parlamente povedal, že nemá problém so stiahnutím zákona a jeho znovuzaradením do medzirezortného pripomienkového konania. Ako dôvod počas rokovania parlamentu vtedy uviedol rozsiahlosť materiálu a najmä to, že už uplynulo veľa času od pôvodného predloženia a odvtedy vyplynuli aj viaceré pripomienky, ktoré by sa mali riadne zaradiť do materiálu.

Parlament návrh novely ústavného zákona presúva už od decembra minulého roka. Cieľom aktuálne vypracovanej novely je napríklad naviazanie sankčných pásiem dlhovej brzdy na čistý dlh, či zavedenie výdavkových limitov, aby vláda nemíňala viac, ako si pôvodne v rozpočte naplánovala.

- Reklama -