Verejné financie sú v zlom stave, hovorí predseda rozpočtovej rady

0
Ján Tóth, predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (Foto: SITA/Úrad vlády SR)

Hospodárenie štátu s verejnými financiami zostáva nepriaznivé. Svedčí o tom aj skutočnosť, že z hľadiska ich dlhodobej udržateľnosti je Slovensko na tom najhoršie v celej Európskej únii. Ako ďalej v rozhovore pre portál voFinanciach.sk uviedol predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth, vláda by preto mala začať s konsolidáciou už v budúcom roku. Ak by sa verejný dlh naďalej zvyšoval, môže hroziť podľa neho odčerpávanie peňazí od občanov v podobe znižovania dôchodkov a platov, či zvyšovania daní.

Ministerstvo financií pripravuje daňovú a odvodovú reformu. Minister financií Igor Matovič predstavil iba rámcový náčrt opatrení. „Bohužiaľ, nevieme sa k tomu vyjadriť, chýbajú nám detaily návrhu,“ povedal Tóth. Rozpočtová rada podľa neho monitoruje dlhodobú stabilitu verejných financií. Tá sa dá zlepšiť, ak máme neexplodujúce trvalé výdavky, napríklad zodpovedným nastavením dôchodkového systému, ale aj tým, ak máme dostatok trvalých príjmov. Štát má vyššie trvalé príjmy vtedy, keď ekonomika rastie rýchlejšie. „Z nášho hľadiska je teda dôležité, aby nastavenie daňovo-odvodového systému podporovalo aktivitu a viac zdaňovalo pasivitu, neaktivitu, to znamená spotrebu a majetok,“ uviedol Tóth.

Parlament nedávno schválil zvýšenie výdavkov štátneho rozpočtu v tomto roku zhruba o 3,7 miliardy eur. Verejná diskusia k tomu bola podľa Tótha dosť nekvalitná a aj podklad, ktorý mal parlament k dispozícii, nebol ideálny, keďže sa sústredil na tzv. hotovostné plnenie štátneho rozpočtu. Za predpokladu, že makroprognózy budú mať pravdu a nebude silná tretia vlna pandémie, je podľa predsedu rozpočtovej rady reálne pre túto vládu do roku 2024 znížiť deficit pod tri percentá. A potom pre budúcu vládu, ak budú pokračovať dobré časy, by mohla byť ambícia smerovať k vyrovnanému rozpočtu.

- Reklama -