Česko: Na tornáde sa usilujú obohatiť podvodníci

0
Foto: facebook Polícia SR

Prírodná katastrofa na Morave vyvolala medzi ľuďmi masívnu vlnu solidarity, no zároveň v nej niektorí našli príležitosť na obohatenie sa. Polícia už v nedeľu odhalila jedného podvodníka, ktorý falšoval zbierku, po ďalšom podvodníkovi pátra a tiež chytila jedného zlodeja. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Spomenutý podvodník, ktorého v nedeľu odhalila polícia, zneužil zbierku brnianskej diecéznej charity a úmyselne zamenil platobný QR kód. Obvinili ho z pokusu o podvod, za čo mu hrozí desať rokov odňatia slobody.

Ďalší prípad podvodu oznámili v pondelok po zasadaní krízového štátu Juhomoravského kraja. Riaditeľ krajskej polície Leoš Tržil uviedol, že v nedeľu popoludní narazili na ďalšie zneužitie čísla účtu v nadväznosti na určitý profil na sociálnej sieti Facebook. Účet zablokovali a prípad vyšetrujú. Bližšie ho však polícia nechcela špecifikovať, aby neradila ďalším podvodníkom.

Tržil tiež uviedol, že evidujú jednu krádež bicykla. Aj v tejto súvislosti už zadržali páchateľa.

Polícia podľa Tržila neeviduje rabovanie ani ďalšie mimoriadne udalosti.

Na pomoc juhomoravským obciam po tornáde verejné zbierky od štvrtka vyzbierali viac ako 700 miliónov korún. Ľudia tiež poslali pomoc v podobe oblečenia, drogérie či jedla a niektorí sa osobne vybrali pomôcť do obcí odpratať škody.

(1 EUR = 25,487 CZK)

- Reklama -