Matovič musí odísť z funkcie – politici Hlas-SD podali do parlamentu návrh na jeho odvolanie

0
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini (vľavo) počas podania návrhu na odvolanie ministra financií SR do podateľne Národnej rady SR. Bratislava, 28. jún 2021. (Foto: SITA/Jana Birošová)

Nezaradení poslanci Národnej rady SR (NR SR) a členovia strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) dnes odovzdali do podateľne parlamentu návrh na odvolanie Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie ministra financií. Na tlačovej konferencii o tom informoval líder strany Peter Pellegrini. Zdôvodnil to tým, že Matovič nezvláda výkon svojej funkcie ministra, rovnako ako nezvládol výkon premiérskeho mandátu. Pod zvolanie mimoriadnej schôdze k vysloveniu nedôvery ministrovi financií sa podpísalo 39 poslancov parlamentu.

Pellegrini zopakoval, že Matovič nesie zodpovednosť aj za rozklad právneho štátu a jeho inštitúcií. Právo a demokracia sa podľa lídra Hlasu-SD obracajú v základoch a je otrasené aj zahraničnopolitické smerovanie Slovenska. „Ministerstvo financií čelí odchodu špičkových odborníkov. V prípade oboch vlád za to nesie zodpovednosť Igor Matovič, lebo Eduard Heger je len jeho hovorcom a nie predsedom vlády,” priblížil Pellegrini.

Minister financií podľa neho nesie zodpovednosť aj za vojnu v bezpečnostných zložkách štátu, za hroziaci rozvrat verejných financií či za permanentný konflikt medzi koaličnými partnermi, čo malo podľa Pellegriniho v konečnom dôsledku dopad na činnosť vlády a chod štátu. „Neexistuje na Slovensku spoločenská skupina, s ktorou by Igor Matovič nemal spor a neviedol s ňou vojnu,” uzavrel predseda Hlasu-SD.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) má teraz sedem dní na to, aby k tomuto bodu zvolal mimoriadnu schôdzu.

- Reklama -