Rodičia detí nebudú musieť pred letným táborom platiť PCR test

1
Umelecký tábor plný tvorivých aktivít a odborne vedených workshopov v peknej horskej prírode. Zdroj wachumba.sk

Rodičia detí nebudú musieť pred pobytovým podujatím platiť PCR test. Deti vo veku od desať rokov majú totiž nárok na dva bezplatné testy za mesiac. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Pobytové podujatie, napríklad detský tábor či športový pobyt, však musia trvať minimálne štyri noci a zúčastniť sa na nich musí minimálne päť detí. Registráciu je potrebné urobiť cez stránku korona.gov.sk. Vo formulári rodič uvedie dátum začiatku tábora, jeho názov a miesto konania. Následne by pozvanie malo prísť tri dni pred začiatkom pobytu. Rezort zdravotníctva naďalej apeluje na prísne dodržiavanie protiepidemických opatrení pri akýchkoľvek udalostiach s účasťou väčšieho počtu zúčastnených osôb.

Podľa epidemiológa Martina Pavelku z Inštitútu zdravotných analýz MZ SR je na podujatiach, akými sú detské tábory vysoké riziko pre šírenie SARS-CoV-2.

„Vzniká tu prostredie s intenzívnymi interakciami ako napríklad šport, hry, či spoločné stravovanie, ktoré umožňujú koronavírusu podmienky pre ľahké a rýchle šírenie. Toto riziko je ešte väčšie v prostredí delta variantu, ktorý je vysoko infekčný,“ vysvetlil.

Práve testovanie všetkých účastníkov ešte pred začiatkom pobytu vníma ako jediný spôsob ako znížiť riziko vystavenia detí koronavírusu.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.