Budaj podporil novú stratégiu lesného hospodárstva EÚ

0
Ján Budaj, minister žživotného prostredia (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) podporuje novú stratégiu lesného hospodárstva Európskej únie, ktorá nastaví pravidlá starostlivosti o lesy. Ako ďalej informoval tlačový odbor envirorezortu, stratégia je zameraná na prísnu ochranu prírodného bohatstva v národných parkoch, obmedzenie ťažby dreva, či podporu udržateľného turizmu.

Podľa Budaja v súčasnosti ľudia bezprostredne cítia prejavy zmeny klímy. Ničivé povodne, tornáda, búrky a na druhej strane extrémne suchá sú toho podľa neho jasným dôkazom. „Verím, že nová stratégia pre lesy pomôže ochrániť prírodné bohatstvo pre ďalšie generácie,“ zdôraznil Budaj v liste adresovanom výkonnému podpredsedovi Európskej komisie Fransovi Timmermansovi a komisárom Jutte Urpilainen a Virginijusovi Sinkevičiusovi.

Pre ochranu klímy, biodiverzity a aj pre lesné ekosystémy Európy je podľa Budaja dôležitá prísna ochrana pralesov a podpora prírode blízkeho manažmentu lesa. V tejto súvislosti informoval eurokomisárov o začatej reforme ochrany prírody na Slovensku, ktorá má pomôcť premeniť slovenské národné parky na životaschopné organizácie po vzore európskych krajín.

Ministerstvo životného prostredia momentálne pripravuje nový model ochrany pralesov a prírodných lesov v rôznych častiach Slovenska pod názvom Pralesy Slovenska. Legislatíva momentálne prechádza pripomienkovým konaním.

- Reklama -