Min. obrany: Hodnotenie nákupu stíhačiek F-16 zo strany NKÚ nemá dopad na kontrakt

0
Jaroslav Naď, minister obrany (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Hodnotenie nákupu 14 stíhacích lietadiel F-16 C/D Block 70 zo strany Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) nemôže mať nijakým spôsobom dopad na vládou Petra Pellegriniho podpísaný kontrakt. Ministerstvo obrany SR (MO SR) tak reagovalo na dnešnú tlačovú besedu NKÚ, na ktorej úrad prezentoval závery kontroly obstarávania lietadiel F-16. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Predchádzajúce vedenie rezortu obrany napríklad podľa NKÚ nepreukázalo opodstatnenosť nákupu všetkých stíhačiek. Úrad tiež zhodnotil, že vybraná možnosť obmeny taktického letectva nemusela byť najefektívnejším riešením, keďže nebola posúdená hodnota za peniaze pri iných možnostiach.

„Minister obrany Jaroslav Naď už ako opozičný politik upozorňoval na, podľa jeho názoru, nedostatočnú odbornú diskusiu, ktorá mala predchádzať výberu konkrétneho dodávateľa taktických nadzvukových lietadiel pre Vzdušné sily Ozbrojených síl SR,“ uviedlo ministerstvo v stanovisku. Ako zdôraznili, súčasné vedenie rezortu obrany dohodlo s americkou stranou rozloženie konkrétnych splátok na dlhšie obdobie bez finančného navýšenia a rokuje tiež o ďalších opatreniach súvisiacich so znížením celkových nákladov a tiež so zapojením domáceho obranného priemyslu do procesu akvizície a tiež prevádzky lietadiel F-16.

NKÚ tiež uviedol, že Slovensko pri podpise zmluvy nevyrokovalo takzvané kompenzačné programy, ktoré by mohli priniesť investície na Slovensko napríklad vo forme biznisu pre slovenský zbrojársky priemysel. Úrad zistil, že ak by vláda SR riešila v rámci zmluvy aj kompenzačné programy, mohla byť ekonomika SR podporená sumou až do výšky 1,9 miliardy eur s DPH. „Faktom ale je, že bývalá vláda definitívne rozhodla o obstaraní 14 kusov lietadiel F-16 Block 70, a to navyše bez akéhokoľvek zapojenia slovenského obranného priemyslu do tohto doposiaľ najväčšieho modernizačného projektu v histórii OS SR, čo je mimoriadne neštandardné a pre SR samozrejme nevýhodné,“ pokračoval v reakcii rezort obrany. Na záver ministerstvo dodalo, že odporúčania a závery NKÚ k obstarávaniu taktických lietadiel bude vedenie rezortu obrany dôsledne aplikovať pri ďalších modernizačných projektoch.

- Reklama -