Česko: Štát mobilizuje pomoc pre Moravu, Babiš sa obrátil aj na EÚ

0
Andrej Babiš, český premiér (Foto: SITA/ Aris Oikonomou, Pool Photo via AP)

Česko mobilizuje pomoc pre južnú Moravu, kde sa vo štvrtok prehnalo ničivé tornádo. Pomocnú ruku nepodáva len štát, ale aj verejnosť, ktorá už vyzbierala napríklad milióny korún. Premiér Andrej Babiš sa so žiadosťou o pomoc obrátil aj na Európsku úniu (EÚ), informuje spravodajský portál iDNES.cz.

„Požiadal som predsedu Európskej rady Charlesa Michela a predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú o pomoc zo špeciálnych fondov Európskej únie pre postihnuté obce na južnej Morave,“ oznámil Babiš na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Obyvatelia zasiahnutých oblastí môžu požiadať štátne úrady o niekoľko foriem pomoci. Ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová informovala, že od deviatej hodiny budú mobilné tímy na radniciach postihnutých obcí vybavovať a vyplácať mimoriadnu finančnú pomoc až 58-tisíc korún. Humanitárnu pomoc poskytne tiež Správa štátnych hmotných rezerv. Ministerstvo pre miestny rozvoj zase spúšťa dotačný a úverový program, ktorý poskytne dvojmiliónovú dotáciu na obnovu bývania a ďalšie tri milióny si budú môcť ľudia požičať ako zvýhodnený úver na tridsať rokov.

Finančná správa zase v reakcii na udalosť pre právnické osoby odkladá podanie a splatnosť dane z príjmu z 1. júla na 31. augusta, odpustí im aj zálohu na cestnú daň a môžu si požiadať o zníženie všetkých záloh. „Fyzické osoby a firmy, ktoré majú na zasiahnutom území majetok, si budú môcť odčítať od dane výšku škody,“ vyjadrila sa ministerka financií Alena Schillerová.

Majiteľom zničených domov pomôžu aj Lesy Českej republiky, ktoré každému žiadateľovi poskytnú drevo alebo finančný dar. Konkrétne 50 kubických metrov guľatiny na opravu striech alebo 100-tisíc korún.

Pomôcť však chcú aj ľudia. Obyvatelia okolitých okresov ponúkajú ubytovanie, skauti zase voľné miesta v skautských táboroch pre deti zo zasiahnutých miest. V Hodoníne podľa portálu TN.cz vznikli zberné miesta pre materiálu pomoc – v predajni obuvi Baťa na Národnej triede môžu ľudia nosiť napríklad oblečenie alebo topánky pre deti aj dospelých a hasiči na Triede bratří Čapků zase preberajú balenú vodu a trvanlivé potraviny.

Juhomoravský kraj tiež aktivoval krízovú linku pre dobrovoľníkov, ktorá slúži na ponuku pomoci obciam, ktoré zasiahlo tornádo. Linka 800 129 921 bude fungovať nepretržite aj cez víkend.

Zničený kostol v obci Hrušky. (Foto: SITA/ Vaclav Salek/CTK via AP)

Extrémne počasie na Břeclavsku a Hodonínsku, ktoré zahŕňalo búrky a krúpy veľké ako tenisové loptičky, zanechalo postihnuté miesta v katastrofickom stave. Najhoršie postihnuté sú obce Hrušky, ktorých polovicu zrovnalo tornádo so zemou, Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice. Piati ľudia zomreli, desiatky utrpeli zranenia. V rôznom štádiu poškodenia je podľa českého premiéra asi 2 000 domov. Desaťtisíce ľudí skončili bez elektriny, problémy sú aj s mobilným signálom a uzavreté sú aj časti diaľnic D1 a D2. Babiš, ktorý v piatok plánuje miesta navštíviť, udalosť označil za apokalypsu.

(1 EUR = 25,423 CZK)

- Reklama -