Búrky na Morave poznačili aj severozápad Slovenska, bez prúdu je okolo 6 400 domácností

0
Foto: HZS Jihomoravského kraje

Intenzívne búrky sprevádzané tornádom a krupobitím, ktoré sa vo štvrtok prehnali Moravou, spôsobili výpadky elektrickej energie na severozápade Slovenska. Ako informoval hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná Miroslav Gejdoš, predovšetkým pre popadané stromy je aktuálne bez prúdu ešte okolo 6 400 domácností.

Za posledných 24 hodín zostalo bez elektriny minimálne na tri minúty viac ako 30-tisíc odberných miest. „Najviac zasiahnutými okresmi sú v týchto hodinách Čadca, Púchov a Považská Bystrica. SSD má mimo prevádzky viac ako 70 trafostaníc. Pracovníci údržby sú v teréne už od včerajšieho večera a podľa možností postupne odstraňujú jednotlivé poruchy. Najčastejšie ide o stromy popadané na elektrické vedenia a pretrhané vodiče. Okrem porúch na úrovni vysokého napätia sa musia energetici vysporiadať aj s množstvom výpadkov na úrovni nízkeho napätia,” priblížil aktuálny stav Gejdoš.

Výpadkami elektriny sú najviac zasiahnuté obce Zákopčie a Olešná v Čadčianskom okrese a obce Horná Mariková (okres Považská Bystrica) a Lazy pod Makytou (okres Púchov). „Zatiaľ nie je možné odhadnúť, ako dlho bude trvať odstraňovanie porúch, pretože v niektorých lokalitách stále prebiehajú pochôdzky a vyhľadávanie poškodených úsekov vedenia. Elektrikári zo SSD však urobia všetko, čo bude v ich silách, aby dodávku elektriny obnovili čo najskôr,” dodal Gejdoš.

- Reklama -