V parlamente bude pokračovať rozprava k novelám o umelom prerušení tehotenstva

0
"Hodili do koša moju iniciatívu a prezidentka, Boris Kollár, Robert Fico, sa všetci zrazu zobudili a chcú zmeniť ústavu. Lenže minulý týždeň to odmietli," hovorí Taraba.

Zlúčená rozprava k novelám zákona o umelom prerušení tehotenstva má dnes pokračovať. Parlament sa na aktuálnej schôdzi zaoberá hneď dvomi návrhmi. Ten prvý predložil Martin Čepček, ktorý má dočasne pozastavené členstvo v poslaneckom klube hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Vďaka zmene zákona chce zakotviť právo ženy na informácie a zakázať propagáciu potratu. Tiež chce zakázať nátlak na ženu pri potrate. Šiesty rokovací deň 32. schôdze Národnej rady SR (NR SR) je od 9:00.

„Ohrozenie života zdravia matky a vážne poškodenie zdravia nenarodeného dieťaťa musí byť podložené nezávislými lekárskymi správami dvoch gynekológov alebo špecialistov odborov príslušných podľa diagnostikovaného poškodenia počatého dieťaťa,” píše sa v dôvodovej správe. Čepček chce odstrániť bezdôvodné potraty. Návrh novely ponecháva výnimky, a to ohrozenie života matky, ohrozenie zdravia matky, diagnostikované ťažké poškodenie dieťaťa a prípad tehotenstva ako následku trestného činu na matke (znásilnenia).

Druhú novelu zákona o umelom prerušení tehotenstva predložili poslanci Kotlebovcov – Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS). V dôvodovej správe uviedli, že sú presvedčení, že život človeka by mal byť za ideálnych okolností chránený už od počatia. V navrhovanej právnej úprave ponechali možnosť troch výnimiek, v prípade ktorých by bolo vykonanie umelého prerušenia tehotenstva aj naďalej povolené. Vysvetlili, že prvú výnimku tvoria prípady, keď je vážne ohrozený život matky. Druhú výnimku predstavujú prípady, keď žena otehotnela v dôsledku trestného činu (znásilnenia, incestu alebo sexuálneho zneužitia). Treťou výnimkou sú prípady, v ktorých je medicínsky dokázané genetické poškodenie plodu. „Rozhodnutie o podstúpení umelého prerušenia tehotenstva v týchto výnimočných a nešťastných prípadoch nechávame na slobodnej vôli a svedomí rodičov,” dodali.

- Reklama -