Tornádo na Morave si vyžiadalo obete a stovky zranených. Slovensko reaguje pomocou

0
Foto: HZS Jihomoravského kraje

Južnú Moravu vo štvrtok zasiahli silné búrky, počas ktorých sa objavilo aj tornádo. Veterný vír, ktorý sa prehnal Břeclavskom a Hodonínskom, zanechal obrovské škody, nielen materiálne. Sú hlásené 3 obete a vyše 200 zranených. Hasiči varovali ľudí, aby nevychádzali von.

Hovorkyňa záchranárov z Juhomoravského kraja Michaela Bothová potvrdila, že zaznamenali tri obete na životoch a okolo 200 zranených osôb.

Masívne poškodených je podľa hovorcu juhomoravských hasičov Jaroslav Mikoška sedem obcí. Medzi najviac zasiahnuté patria Hrušky na Břeclavsku. Polovica obce je zrovnaná so zemou, uviedol zástupca tamojšieho starostu s tým, že autá vietor odhadzoval k domom a kostol skončil bez strechy. V Hodoníne sú popadané drôty a časť domácností je bez elektriny.

Výrazná supercelárna búrka priniesla veľké krúpy aj tornádo. Podľa meteorológa Českej televízie Michala Žáka pravdepodobne išlo o najsilnejšie tornádo v novodobej histórii Česka. Jeho silu odhaduje na 3. alebo 4. stupeň, čo v Európe nie je obvyklé.

Hasiči v okresoch Břeclav a Hodonín riešia stovky udalostí, telefóny na tiesňovej linke majú zahltené. Hasičský záchranný zbor Juhomoravského kraja na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter informoval, že vyhlásil zvláštny stupeň poplachu. Ako uviedol, eviduje viac ako 330 udalostí – poškodené domy, požiar, dopravné nehody, popadané stromy na autách aj domoch. Je tiež podľa neho zrejmé, že si búrka vyžiadala zranených.

Meteorologička Dagmar Honsová pre Novinky.cz potvrdila, že okresom Hodonín sa prehnala supercelárna búrka. Tornádo sa podľa nej v Česku naposledy objavilo v máji 2018. Tornádo je veterný vír, ktorý sa dotkne zeme. Ak sa drží nad povrchom, je to takzvaná tromba.

Slovenská strana už vyslala 11 záchranných tímov, hasičov a záchranárov vrátane sanitiek do regiónu južnej Moravy a viacero našich nemocníc blízko hraníc je pripravených prijať českých pacientov. Informoval o tom na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď. Aj my prostredníctvom nášho poveternostného ústredia ozbrojených síl sledujeme vývoj situácie, zdá sa, že sa situácia ukľudňuje a nebude mať priamy dopad na Slovensko.

Slovensko intenzívne komunikuje s českou stranou a na Morave, ktorú zasiahla mimoriadne silná búrka, zasahuje sedem slovenských sanitiek. K hraniciam sa už presunuli aj hasiči z Bratislavy a Trnavy. Rovnako je Slovensko pripravené pomáhať s príjmom pacientov podľa požiadaviek Českej republiky. Vo svojom profile na sociálnej sieti o tom informuje predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Šéfom rezortov zdravotníctva, vnútra a obrany sa poďakoval za rýchlu reakciu a mobilizáciu všetkých zdravotných a záchranných zložiek, ktoré sa podieľajú na pomoci.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadruje sústrasť všetkým postihnutým prírodnou katastrofou na Južnej Morave. „Rozsah škôd, materiálnych aj ľudských, je nepredstaviteľný a želám našim susedom veľa sily, ktorú budú potrebovať na vyrovnanie sa s následkami pohromy. Zároveň oceňujem okamžitú pomoc slovenských zdravotníkov postihnutým obciam,” zdôraznila Čaputová.

Univerzitná nemocnica v Bratislave je pripravená prijať zranených pacientov podľa požiadaviek českej strany. Rovnako sú pripravené prijať pacientov aj nemocnice v Myjave, Skalici a Malackách. Informuje o tom ministerstvo zdravotníctva vo svojom profile na sociálnej sieti.

  • red, SITA

- Reklama -