Bielorusko: Začal proces s manželom Cichanovskej, hrozí mu až 15 rokov

0
Sviatlana Cichanovská, bieloruská opozičná politička (Foto: SITA/ AP Photo/Francisco Seco)

Vo štvrtok sa v bieloruskom meste Homeľ začal neverejný súdny proces s manželom opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej. Siarhej Cichanovský čelí viacerým obvineniam, vrátane organizovania masových protestov a podnecovania nenávisti, a hrozí mu odňatie slobody do 15 rokov.

Cichanovský, prominentný vloger a aktivista, sa chystal vlani kandidovať v prezidentských voľbách proti autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Zatkli ho minulý rok v máji, dva dni po tom, ako oznámil svoju kandidatúru.

Štátne médiá zverejnili zábery, ako unavene vyzerajúceho Cichanovského spolu s ďalšími obvinenými odvádzajú do siene. Medzi obvinenými je aj Mikola Statkevič, ktorý kandidoval proti Lukašenkovi v roku 2010 a po tom, ako po voľbách prepukli protesty, ho odsúdili na šesť rokov väzenia. Do väzby ho znova vzali v máji 2020.

Vo voľbách namiesto Cichanovského kandidovala jeho manželka Sviatlana. Po nich však musela utiecť do exilu do Litvy. Voľby, ktoré opozícia a mnohí ďalší považujú za zmanipulované, vyvolali masívne protesty, proti ktorým a ďalšiemu disentu tvrdo zakročila polícia.

Vo štvrtok Cichanovská vo videoodkaze uviedla, že jej manžel „je stále ten istý hrdý a neotrasiteľný človek“, aj napriek tomu, že je viac ako rok vo väzbe.

- Reklama -