Rada Európy vyzvala Česko: Dôkladne vyšetrite smrť Róma v Tepliciach

0
Andrej Babiš, český premiér (Foto: TASR/AP)

Rada Európy vyzvala Českú republiku na okamžité, dôkladné a nezávislé vyšetrenie smrti Róma po policajnom zákroku v Tepliciach. Výzvu v stredu zverejnil hovorca generálneho tajomníka Rady Európy. Podľa organizácie sú zábery z incidentu znepokojujúce a vyvolávajú mnoho otázok. Víkendovú udalosť nakrútili svedkovia. Video zachycuje trojicu policajtov, ktorá zasahovala proti agresívnemu mužovi. Počas následného prevozu do nemocnice muž zomrel. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Lekár za predbežnú príčinu smrti označil predávkovanie drogami. Aj podľa neskoršej súdnej pitvy smrť muža nesúvisela s policajným zákrokom. „Podľa predbežnej pitevnej správy sa u muža zistilo podozrenie z ovplyvnenia cudzorodou látkou amfetamínovej rady a pri pitve zistili chorobné zmeny vencovitých tepien srdca,” povedal hovorca českej polície Daniel Vítek.

Predstavitelia českej rómskej komunity však týmto vyjadreniam neveria. Prípadom sa rozsiahlo zaoberajú aj zahraničné médiá, ktoré ho prirovnávajú k smrti Afroameričana Georgea Floyda. Českí policajti ale takéto porovnania rozhodne odmietajú.

- Reklama -