Írsko: Vláda predá časť 13,9-percentného štátneho podielu v Bank of Ireland

0
Micheal Martin, írsky premiér (Foto: SITA/ Johanna Geron, Pool via AP)

Írsky minister financií Paschal Donohoe oznámil, že vláda v najbližších šiestich mesiacoch predá časť 13,9-percentného štátneho podielu vo finančnom ústave Bank of Ireland. Bude to prvý predaj štátneho vlastníctva v írskych bankách od roku 2017. Informuje o tom portál rte.ie.

Počet akcií Bank of Ireland, ktoré vláda predá, bude okrem iného závisieť od podmienok na trhu, konštatuje vyhlásenie írskeho ministerstva financií. Generálna riaditeľka banky Francesca McDonaghová stredajšie oznámenie rezortu financií privítala a dodala, že je to „pozitívny krok pre írskych daňových poplatníkov, írsku ekonomiku a Bank of Ireland.”

Írsky minister financií Paschal Donohoe konštatoval, že rozhodnutie vlády predať časť akcií, ktoré vlastní v peňažnom ústave Bank of Ireland, je založené na dôvere voči zotavovaniu ekonomiky z pandémie.

Banka dostala počas finančnej krízy v roku 2009 štátnu pomoc v sume 4,7 miliardy eur. Odvtedy štátu vrátila zhruba 6 miliárd eur. Znamená to, že je jedinou írskou bankou, ktorá peniaze daňových poplatníkov splatila.

- Reklama -