Slovensko predá alebo daruje 160-tisíc dávok Sputnik V

0
minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Štát do zahraničia predá alebo daruje 160-tisíc dávok ruskej vakcíny Sputnik V. Rezort zdravotníctva navrhuje darovať určitý počet vakcín Sputnik V krajinám západného Balkánu v rámci materiálnej pomoci. V nadväznosti na záujem tretích krajín zároveň ponúkne ďalšie vakcíny na predaj. Predaj a darovanie ruskej vakcíny formou bilaterálnych dohôd s tretími krajinami v stredu schválila vláda.

O vakcínu Sputnik V podľa ministerstva prejavili záujem Argentína, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Severné Macedónsko a Albánsko. Množstvá a spôsob dodania požadovaných dodávok pre Argentínu sú v procese rokovania. Bosna a Hercegovina prejavila záujem o darovanie vakcíny v objeme niekoľkých tisíc dávok zahŕňajúc obe dávky vakcíny. Záujem o kúpu alebo darovanie vakcín v podobe medzištátnej zmluvy prejavila aj Čierna Hora, krajina má záujem o desiatky tisíc oboch dávok vakcíny Sputnik V. Albánsko ani Severné Macedónsko zatiaľ presnejšie nešpecifikovali množstvá požadovaných dávok.

Na Slovensko bolo dovezených 200-tisíc dávok ruskej vakcíny, z toho 100-tisíc dávok Komponentu I a 100-tisíc dávok Komponentu II. Zatiaľ bolo touto vakcínou zaočkovaných 8 004 občanov Slovenska. V online registračnom formulári na očkovanie vakcínou Sputnik V bolo k 22. júnu zaregistrovaných 14 214 osôb. Ako vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva, na základe súčasných zásob vakcíny Sputnik V je potrebné podniknúť všetky kroky na zabezpečenie maximálneho využitia dovezených dávok.

Sputnik V. Foto: TASR
- Reklama -