Na Slovensku potvrdili výskyt delta variantu koronavírusu

0
Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský počas príchodu na rokovanie 18. schôdze vlády SR. Bratislava, 23. jún 2021. (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Na Slovensku laboratórne potvrdili výskyt delta variantu koronavírusu. Tzv. indickú mutáciu identifikovali v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied v pozitívnej vzorke od osoby, ktorá na Slovensko pricestovala z Ruska. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Informáciu pred rokovaním vlády potvrdil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Spresnil, že ide o muža, ktorý bol na futbale v Petrohrade. Muž nebol v úzkom kontakte s inými osobami, aktuálne je v karanténe a je sledovaný. „Zatiaľ nejaké nebezpečenstvo nehrozí. Verím tomu, že to tak aj skončí,“ konštatoval minister.

„Osoba sa aktuálne nachádza v domácej karanténe a zodpovedne dodržiava všetky nariadené protiepidemické opatrenia,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Laboratóriá na žiadosť hlavného hygienika aktuálne vykonávajú sekvenáciu všetkých pozitívnych vzoriek na SARS-CoV-2 s dostatočne vysokou vírusovou náložou.

- Reklama -