Na Slovensku je rekordne veľa neaktívnych firiem

0
kancelária, muž, job, práca
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Na Slovensku je aktuálne takmer 32-tisíc firiem, ktoré nevyvíjajú žiadnu podnikateľskú činnosť. Ide približne o desatinu všetkých registrovaných spoločností. Ako uvádza poradenská firma Dun & Bradstreet, je to historicky najvyššie číslo. Drvivá väčšina „spiacich” podnikov pritom sídli v Bratislave a okolí.

„Podľa našej internej metodiky bolo k začiatku júna na slovenskom trhu registrovaných 31 918 neaktívnych firiem, z toho 879 akcioviek a 31 039 eseročiek. Dovedna je to o 642 spoločností viac ako na konci minulého roka. No zároveň je to o 5 725 viac ako na konci roka 2016. V súčasnosti tak evidujeme na trhu najviac týchto firiem,“ priblížila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Na čele rebríčka v počte „spiacich” podnikov stojí Bratislavský kraj, v ktorom sídli 43 % z nich. Nasledujú Nitriansky a Trnavský kraj, na konci rebríčka je Trenčiansky kraj. Najviac týchto firiem je registrovaných na činnosť v oblasti Ostatných podporných činností pre podnikanie (2 381), Ostatnom poradenstve v oblasti podnikania a riadenia (2 358) a do tretice v segmente Výstavby bytových a nebytových budov (1 611).

Dun & Bradstreet je líder v poskytovaní dát a analytických riešení, ktoré umožňujú firmám po celom svete zlepšiť ich rozhodovacie procesy a zvýšiť výkonnosť.

- Reklama -